Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeriön moka pudotti yleisötapahtumien kattorajasta 90 prosenttia

Viranomaisten takkuava tiedotus aiheutti maanantaina epäselvyyden syyskuuta koskevista kokoontumisrajoituksista.

Puoleltapäivin aluehallintovirastot (avi) kertoivat, että syyskuussa voi järjestää enintään 50 ihmisen yleisötilaisuuksia sekä yleisiä kokouksia sisä- ja ulkotiloissa. Sitä suuremmat tilaisuudet ovat sallittuja, jos osallistujien turvallisuus voidaan taata viranomaisten keväällä antaman ohjeistuksen mukaisesti.

Linjauksen pohjana oli ohjauskirje , jonka sosiaali- ja terveysministeriö (STM) oli lähettänyt aveille 11. elokuuta. Puolitoista tuntia avien tiedotteen jälkeen ministeriö kertoi Twitterissä , ettei sen linjaus olekaan muuttunut, vaan 500 osallistujan rajoituksesta oli pudonnut yksi nolla pois inhimillisen erehdyksen takia.

STM päivitti ohjauskirjeensä viiteen mennessä. Sen mukaan tarkoituksena oli jatkaa elokuussa voimassaolleita rajoituksia.

– Ministeriö pahoittelee virhettä ja kehottaa aluehallintovirastoja viipymättä uuteen päätösharkintaan, uudessa kirjeessä kerrotaan.

Ministeriön ohje ei sido viranomaisia

Uusi ohjauskirje ei kuitenkaan tarkoita, että avien linjaus olisi muuttunut, sillä asia vaatii vielä niiden oman päätöksen. Ministeriön ohjauskirjeet viranomaisille eivät ole luonteeltaan sitovia.

– Ministeriön ohjaus on strategisten suuntaviivojen antamista varsinaisia päätöksiä tekeville viranomaisille siitä, minkä mittakaavan toimia katsotaan tarpeellisiksi, johtaja Jaska Siikavirta STM:stä luonnehti STT:lle.

Siikavirta huomauttaa, että Suomessa jokainen virasto käyttää itsenäisesti sille laissa säädettyä hallintovaltaa. Tilanteet, joissa ministeriön kaltainen ylempi viranomainen ohjaisi niitä sitovasti, ovat hänen mukaansa hyvin harvinaisia.

– Suomen hallintojärjestelmässä jokainen viranomainen, tässä tapauksessa avit ja omalta osaltaan kunnat, käyttää itsenäisesti harkinta- ja päätäntävaltaa, mitkä päätösten sisällöt lopulta ovat.

"Haluamme ehkäistä viruksen leviämistä"

Avien viestintäpäällikkö Jaana Lehtovirta kertoi STT:lle, että virastojen asiantuntijat aloittavat valmistelun todennäköisesti heti tiistaina. Hänen mukaansa avit tekevät korjatun ohjauskirjeen pohjalta uuden tilannearvion.

– Samalla siten näemme, onko meidän tarpeen tehdä uudenlainen päätös, Lehtovirta sanoo.

Maanantaina tiedotteessaan avit eivät perustelleet kokoontumisrajoitusten kiristystä ministeriön ohjeella vaan maan heikentyneellä koronatilanteella.

– STM:n tarkoituksena oli, että ohjeistus olisi jatkossa edelleen 500 hengen tai yli tilaisuuksissa voimassa. Meidän epidemiologisen arviomme mukaan olisi hyvä, että ohjeistuksen noudattamisen pakko olisi voimassa jatkossa yli 50 hengen tilaisuuksissa. Haluamme ehkäistä viruksen leviämistä.

Lehtovirta viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) toukokuussa julkaisemaan ohjeeseen siitä, miten koronatartuntoja on tarkoitus ehkäistä yleisötilaisuuksissa. Ohjeet linjaavat esimerkiksi siivouksesta ja etäisyyksien pitämisestä osallistujien välillä.

Viestintäpäällikön mukaan kahden linjauksen välillä ei ole kyse isosta erosta. Lehtovirta korostaa, ettei suurempienkaan tapahtumien järjestämistä ole kielletty, jos ohjeistusta pystytään noudattamaan.

STT ei tavoittanut maanantaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd.) kommentoimaan tapahtunutta.