Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Väitös: Papit kannattavat ja vastustavat samaa sukupuolta olevien avioliittoa samankaltaisilla perusteluilla

Samaa sukupuolta olevien vihkimistä kannattavat ja vastustavat papit perustelevat kantaansa usein samanlaisilla syillä. Näin kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkija Laura Kallatsan tuore väitöstutkimus.

Laadulliseen kyselytutkimukseen vastasi 534 pappia eri puolilta Suomea. Heistä noin puolet ilmoitti kannattavansa samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä. 40 prosenttia papeista vastusti tätä.

– On se muuttunut, Kallatsa vastaa kysymykseen siitä, onko niin sanottujen sateenkaariliittojen hyväksyntä kirkon piirissä lisääntynyt.

– Kun vuonna 2006 puhuttiin rekisteröidyn parisuhteen siunaamisesta, 36 prosenttia papeista kannatti sitä.

Kallatsa muistuttaa, ettei tuolloin käytetty samoja termejä tai kysymyksiä. Muutos vaikuttaa kuitenkin selvältä.

Papeilta kysyttiin myös kantaa siihen, että varsinainen vihkiminen suoritettaisiin maistraatissa, ja liitto siunattaisiin jälkikäteen kirkollisesti. Lukemat muuttuivat niin, että tätä kannatti 59 prosenttia ja vastusti 34 prosenttia.

Vastapuolet poimivat eri kohdat Raamatusta

Erikoista oli Kallatsan mukaan se, että sekä vastustajat että kannattajat nojautuivat usein samantyyppisiin perusteluihin. Perustelut hän jakoi neljään kategoriaan; teologiset, juridiset, avioliiton olemukseen liittyvät ja kirkon päätöksiin liittyvät syyt.

Esimerkin samankaltaisuudesta Kallatsa poimii teologisista syistä, jotka ovat selvästi yleisin perustelu molemmilla osapuolilla.

– Kumpikin puoli vetoaa luomiseen ja Jumalan tahtoon, mutta ottavat Raamatusta vähän eri kohtia.

Esimerkiksi Raamatun kohta, jossa sanotaan, ettei ihmisen ole hyvä olla yksin, tarkoittaa puolustajien mukaan, että oikeus avioliittoon koskee kaikkia.

Vastustajat taas katsovat, että samasta luomiskertomuksesta löytyvä kohta, jossa avioliitto asetetaan miehen ja naisen väliseksi, estää samaa sukupuolta olevien vihkimisen.

Myös kirkon tekemiin päätöksiin ja linjauksiin nojauduttiin molemmilla puolilla. Sen sijaan juridisia perusteluja käyttivät lähes ainoastaan sateenkaariliittojen puolustajat ja avioliiton olemukseen liittyviä niiden vastustajat.