Ensimmäinen lista talouden säästötoimista valmistui – kustannuksia voitaisiin ryhmän mukaan hillitä myös mielenterveyspalveluissa ja lastensuojelussa

Ensimmäinen konkreettinen lista toimista, joilla voitaisiin vähentää julkisen talouden kustannuksia, on valmistunut. Eri ministeriöiden virkamiehistä koostunut ryhmä toimitti viime viikolla hallitukselle raportin, jossa se listaa reilun tusinan verran keinoja tuottaa palveluita halvemmalla tai tehokkaammin.

Hallitus käsittelee tänään koronakriisin jälkitoimia epävirallisessa kokouksessaan, iltakoulussa. Valtiovarainministeriö on arvioinut, että taloutta pitäisi sopeuttaa viidellä miljardilla eurolla, jotta koronakriisin heittämä velkasuhde vakautuisi tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Ryhmä arvioi, että sen luettelemilla keinoilla julkisen talouden kustannusten kasvua voitaisiin hillitä parhaassa tapauksessa 2,83–4,08 miljardilla eurolla tämän vuosikymmenen aikana. Raportissa kuitenkin todetaan, että näin suurten hyötyjen saaminen on epävarmaa, koska useimmat toimet ovat vasta alueellisia kokeiluja.

Yksi ehdotuksista on vähentää lasten ja nuorten kodin ulkopuolisia sijoituksia lisäämällä varhaisen vaiheen avohuollon palveluita ja keskittämällä niitä perhekeskuksiin. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä, Imatralla ja Raisiossa käynnissä olevan kokeilun toivottaisiin valtakunnallisena tuovan 420 miljoonan euron säästöt eli hidastavan kustannusten kasvua. Säästyvää rahaa ei käytettäisi palveluiden kehittämiseen.

Päihde- ja mielenterveyspalveluiden kustannuksia, jotka ovat vuodessa noin 1,2 miljardia euroa, olisi ryhmän mukaan mahdollista laskea 100–200 miljoonaa euroa. Tämä olisi mahdollista yhdistämällä palveluita ja kohdistamalla enemmän resursseja avohuoltoon sekä kotiin vietäviin palveluihin laitos- ja asumispalveluiden sijaan.

Muita listattuja kohteita löytyy muun muassa digitalisaatiosta tai toimitiloista.

Perattavaa jäi vielä

Ryhmän puheenjohtaja, valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen sanoo, ettei kyse ole säästö- tai leikkauslistasta.

– Ajatuksena on, että palveluiden saatavuus ja laatu säilyisivät vähintään ennallaan, ehkä jopa kehittyisi. Samalla voitaisiin hillitä kustannusten kasvua.

Majasen mukaan listalla olevat toimet vaativat vielä työtä ja vähän rahaa, eivätkä niiden hyödyt ole saatavissa heti. Työryhmällä oli hänen mukaansa rajallisesti aikaa, eikä lista ole vielä kattava.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut