Joka kymmenes palvelualan yritys uhkaa ajautua konkurssiin tai lopettaa yritystoimintansa seuraavien kolmen kuukauden sisällä, kertoo Palvelualojen työnantajat Palta jäsenyrityksilleen tekemänsä kyselyn pohjalta.
Paltan kyselyyn vastasi lähes 170 yrityksen toimitusjohtajat. Jos koronapandemian rajoittamiseksi säädetyt toimet palaavat kevättä vastaavalle tasolle, loppua yritykselleen pelkää joka neljäs vastaaja.
Suurin konkurssiriski on Paltan pääekonomisti Martti Pykärin mukaan pk-yrityksissä. Hänen mukaansa kevättä vastaavaan toiseen aaltoon ei ole yrityksissä varaa, vaan yritystoiminnan edellytykset tulee saada turvallisiksi.
– Esimerkiksi matkailussa rajoituksemme ovat jo nyt tiukimpien joukossa Euroopassa. Turvallisuustoimenpiteitä kuten testausta ja jäljitystä on tehostettava siten, ettei totaalirajoituksia tarvita, Pykäri kirjoittaa tiedotteessa.
Yli puolet kyselyn vastaajista arvioi, että heidän yrityksensä liikevaihto saavuttaa koronakriisiä edeltävän tason aikaisintaan ensi vuonna.
Matkailuyhtiössä koko henkilökunnan kattavat yt:t
Maanantaina palvelualan madonlukuihin liittyi Lapin-matkailun suuryhtiö North European Invest , joka kertoi aloittavansa omistamissaan matkailuyhtiöissä koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut. Yhtiöistä tunnetuimpia ovat Lapland Hotels ja Lapland Safaris .
Yt-neuvottelujen tulokset vaikuttavat yhteensä noin 2 000 työntekijään. North European Investin yhtiöissä on yhteensä 342 työntekijää, minkä lisäksi neuvottelujen tulokset vaikuttavat noin 1 400:aan normaalisti palkattavaan matkailualan kausityöntekijään ja noin 300:aan autotestauksen kausityöntekijään.
Tarvittavien toimenpiteiden laajuus selviää yhtiön mukaan yt-menettelyn myötä sekä tulevan talvikauden tilannekuvan tarkentuessa lähiviikkojen aikana. Lomautusten ja irtisanomisten ohella mahdollisia toimenpidevaihtoehtoja ovat yhtiön mukaan toimenkuvamuutokset ja osa-aikaistamiset.
Yt-neuvottelujen taustalla on koronapandemia, joka North European Investin mukaan tulee merkittävästi vähentämään kansainvälistä matkustamista tulevana talvikautena.
– Konsernimme liikevaihdosta noin 75 prosenttia pohjautuu kansainvälisiin asiakkaisiin. Tässä tilanteessa joudumme erittäin pahoilla mielin käynnistämään yt-menettelyn reagoidaksemme heikkenevään tilanteeseen, North European Investin hallituksen puheenjohtaja Pekka Soini sanoo yhtiön tiedotteessa.
"Järkytys koko Pohjois-Suomelle"
Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan uutinen Lapland Hotelsin ja Lapland Safarisin yt-neuvotteluista on järkytys koko Pohjois-Suomelle.
– Saapunut tieto ei varmasti jää viimeiseksi, jos maan hallitus ei nyt ota alan toimintaedellytysten korjaamista ja elvyttämistä välittömästi työlistalleen ja kiirehdi tarvittavien päätösten teossa, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo järjestön tiedotteessa.
Rönni-Sällisen mukaan PAM on yhdessä matkailu- ja ravintolapalvelujen etujärjestö MaRan kanssa ehdottanut päättäjille muun muassa matkustuskuplien rakentamista ja lentoliikenteen hallittua sallimista, jotta matkailualan tulevaisuus voidaan turvata ja työpaikat säilyttää laajasti myös kriisiaikana.
Rönni-Sällinen muistuttaa, että Pohjois-Suomi elää matkailusta eikä Suomella ole varaa tuhota tätä elinkeinoa.
– Päätöksiä tarvitaan nopeasti, koska esimerkiksi syksyn ja talven matkailusesonki on käsillä, Rönni-Sällinen toteaa.