Ulkoministeri Haavisto: Ei voi olla niin, että näin vakava myrkkyjen käyttö painetaan villaisella

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi, että Navalnyin myrkytystapauksen tarkka selvittely on kaikkien edun mukainen. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) perää laajaa selvitystä venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin Novitshok-myrkytyksestä. Haavisto sanoi STT:lle, että nyt on erittäin tärkeää selvittää, mikä on myrkyn alkuperä ja ketkä ovat tekoon syylliset. Asia tulisi Suomen linjan mukaisesti selvittää kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW:ssä, jonne Saksa on ilmoittanut vievänsä asian.

Venäjä on torjunut syytökset myrkytyksestä, mutta Haaviston mukaan olisi tärkeää, että Venäjä tekisi asiassa yhteistyötä.

Minkälaista yhteistyötä Venäjältä nyt edellytetään?

– Varmaan olisi tärkeää, jos Venäjä tekisi tässä asiassa yhteistyötä. Kyllähän tällaisten aseiden ja myrkkyjen leviäminen missä tahansa yhteiskunnassa on vaarallinen asia ja tärkeää olisi selvittää, ketkä ovat tällaisen teon taustalla. Uskon, että Saksa tulee myös olemaan tässä aktiivinen ja on jo ilmoittanut, että vie tämän kemiallisten aseiden kieltojärjestöön. Nyt asia on tietysti tuore ja kantoja muodostetaan, mutta ei voi olla niin, että näin vakava myrkkyjen käyttö painetaan villaisella.

Kun kyseessä on Skripalien jälkeen jo toinen julki tullut Novitshok-myrkytys, voiko tässä vaiheessa jo arvioida, että onko Venäjä ollut tässäkin tapauksessa taustalla?

– Jokainen tapaus on tietysti omansa ja on hirveän tärkeää, että tutkitaan kunnolla ja selvitetään aineen alkuperä, jos se pystytään selvittämään ja sitten, että kuka on mahdollisesti tällaista levittänyt. Tämä ei ole mikään kotikemistin tuote, vaan tähän tarvitaan hyvin sofistikoituneet laboratoriot tämmöisen myrkyn valmistukseen. Siinä mielessä on tärkeää, että alkuperä selvitetään.

"Liian aikaista tuomaroida"

Voiko tässä vaiheessa kuitenkin epäillä, että jäljet johtavat Venäjän valtion sylttytehtaalle?

– En lähtisi tässä vaiheessa vielä toimimaan tuomarina tässä asiassa. Selvitys on varmasti kaikkien edun mukainen. Kun tapahtuma on tapahtunut Venäjällä, niin varmasti sielläkin luulisi olevan intressi selvittää, mitä oikeasti on tapahtunut. Tähän tietysti perustuvat kansainväliset sopimukset, että kaikki osapuolet ovat mukana tätä selvitystä tekemässä.

Miten tämä vaikuttaa Venäjän ja muiden Euroopan maiden suhteisiin?

– Ensireaktio myös omilta ministerikollegoilta – ehdin Hollannin ministerin kanssa tästä muutaman sanan tänään vaihtaa – on tietysti ollut järkyttynyt. Varmasti EU tulee yhteistä kantaa tähän muodostamaan. Tärkeintä on, että tuetaan Saksan hallituksen vaatimuksia ja asiat pyritään selvittämään mahdollisimman nopeasti.

Onko vaaraa, että EU:n ja Venäjän suhteiden kiristyminen heijastuu myös Valko-Venäjän tilanteeseen?

– Nyt puhutaan hyvin erillisistä tapahtumista ja tapahtumaketjuista, tässä tietysti on monia asioita joissa yhteistyötä tarvitaan. Toivotaan, että nämä asiat eivät enempää kytkeydy toisiinsa.

Niinistö ja Marin pitivät tapausta järkyttävänä

Presidentti Sauli Niinistö luonnehti Saksan viranomaistietoja huolta herättäviksi.

– Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää. Koko kansainväliselle yhteisölle on tärkeää saada tapahtumista mahdollisimman perusteellinen selvyys, hän sanoi presidentin kanslian julkaisemassa lausunnossa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli samaa mieltä.

– Tieto Aleksei Navalnyin myrkytyksestä hermomyrkyllä on järkyttävä. Asiasta on saatava perusteellinen selvitys ja tekijät on saatettava vastuuseen.

Tutkimusjohtaja Smith: Kasvattaa kuilua lännen ja Venäjän välillä

Vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin ei suoraan olisi vastuussa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä, on tapaus jälleen ulkovalloille yksi osoitus Venäjän autoritaarisuudesta ja viranomaisten itsevaltiudesta, uskoo Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith.

– Suoraan se ei ole Putin, mutta ehkä sillä ei ole loppupeleissä enää merkitystäkään, koska kaikki näkevät sen kuitenkin niin ulkoapäin. Pitkässä juoksussa jokainen tällainen tapahtuma vaikuttaa siihen, että kuilu lännen, Euroopan ja Venäjän välillä kasvaa, Smith sanoo.

Navalnyin myrkyttäminen on osa sitä historiallista jatkumoa, jonka lähtökohtana on Venäjän turvallisuuskoneisto.

– Kun joku henkilö koetaan petturina, niin siinä kohdassa Venäjän turvallisuuspalvelulla on ollut tapana ottaa keinovalikoimaan myrkytys. Mielenkiintoinen elementti on myös se, että myrkytyksien vaikutus on harvoin ollut lopullinen. Uhrit ovat useammin jääneet henkiin kuin kuolleet, Smith jatkaa.

Syytä ei tarvita

Jo ennen kuin tieto Navalnyin myrkytyksestä varmistui, kummasteltiin mahdollisen teon ajankohtaa. Venäjällä ei ole juuri nyt tulossa vaaleja, eikä oppositiojohtaja ole normaalia vallanpitäjien ärsyttämistään kummempaa viime aikoina tehnyt.

Smithin mukaan mitään yksittäistä syytä ei välttämättä edes tarvita.

– Tarkkaa syytä ei tarvita. Joskus on parempikin, ettei suoraa syy-yhteyttä ainakaan ulkopuolisen silmin olekaan, koska näin tilannekuva hämärtyy. Navalnyistä on kuitenkin pitkässä juoksussa tullut aina vain vaikeampi vastustaja, oli sitten vaaleja tai ei.

– Toiminta on koko ajan saatu organisoitua paremmin, ja kannattajia on tullut lisää. Jos oppositio tämän seurauksena järjestäytyisi yhä paremmin, se olisi vakava asia vallanpitäjille, Smith pohtii.

Smithin mukaan on täysin mahdollista, ettei Navalnyia edes haluttu tappaa, vaan hänet haluttiin vain pois Venäjältä.

– Voi kestää aika kauan ennen kuin hän pääsee takaisin Venäjälle, joten toiminta varmasti saa kolauksen.

Venäjän sisäinen asia?

Kansainvälinen yhteisö luonnollisesti tuomitsee jyrkästi myrkytyksen, mutta sitä, mitä muuta myrkytyksestä seuraa, on vaikea arvioida.

– Venäjä toivoo, että tämä jäisi paheksuntaan. Toisaalta ulkovaltojen on nyt vaikeampi puuttua tähän, koska myrkytys tapahtui Venäjällä ja osapuolet olivat Venäjän kansalaisia. Ulkoapäin toisen valtion selkkauksiin puuttuminen on vaikeaa.

– Skripalien (Sergei ja Julia) kohdalla tilanne oli toinen, koska teko tapahtui vieraan valtion alueella, eikä sitä voinut kansainvälinen yhteisö mitenkään hyväksyä, Smith aprikoi.

– Ehkä Venäjällä toivotaan, että kun aikaa kuluu, niin asia unohtuu. Tietysti tästä nousee kansainvälinen kohu, mutta kun näitä myrkytyksiä tapahtuu verrattain usein, niin teko ikään kuin devalvoituu. Että tämä on nyt tämä venäläisten juttu taas.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut