Suomi saa jatkaa lihan ja kalan perinteistä savustamista – Euroopan komissiolta heltisi pysyvä poikkeuslupa

Komission ratkaisun myötä Suomessa on mahdollista myydä perinteisesti savustettuja sekä palvattuja kala- ja lihatuotteita myös tulevaisuudessa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Euroopan komissio on antanut asetuksen, joka sallii Suomessa perinteisesti savustetun lihan ja kalan myynnin pysyvästi. Komission poikkeuslupa sallii savustetussa lihassa ja kalassa normaalia korkeammat enimmäisrajat PAH-yhdisteiden pitoisuudelle, kertoo maa- ja metsätalousministeriö.

Komission ratkaisun myötä Suomessa on mahdollista myydä perinteisesti savustettuja sekä palvattuja kala- ja lihatuotteita myös tulevaisuudessa.

– Savustus on perinteisenä valmistusmenetelmänä osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen jatkuminen Suomessa on nyt taattu pysyvällä poikkeusluvalla. Olen vakuuttunut, että terveellisyys ja perinteet mahtuvat samaan ruokapöytään jatkossakin, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo tiedotteessa.

Suomi haki komissiolta pysyvää poikkeuslupaa PAH-yhdisteiden pitoisuuksiin perinteisellä tavalla savustetuille lihalle ja pienille kaloille sekä niistä valmistetuille tuotteille. Ministeriön mukaan lupaa haettiin, koska tällaiset tuotteet olisivat ylittäneet EU:n aiempaa tiukemmat raja-arvot. Asetusmuutos hyväksyttiin tämän vuoden helmikuussa ja se tulee nyt voimaan tarkasteluajan umpeuduttua.

Tutkimuksissa PAH-yhdisteiden on todettu aiheuttavan syöpää. Siksi niiden pitoisuuksia elintarvikkeissa säännellään EU:ssa komission vierasaineasetuksella. PAH-yhdisteitä syntyy erityisesti suorasavustuksessa, jossa liha on samassa tilassa poltettavan puun kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut