Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste: Porvoon ja Pirkanmaan poliisiampumisten oikeudenkäynnissä kuullaan poliiseja, jotka kohtasivat veljekset teollisuusalueella

Poliiseja ampuneiden ruotsalaisveljesten oikeudenkäynnissä kuullaan tänään miehet ensimmäisenä kohdannutta partiota ja muita poliiseja.

Viime vuoden elokuussa poliiseihin kohdistunut väkivalta alkoi Porvoossa sijaitsevalla teollisuusalueella, jonne partio houkuteltiin keksityn murtoyrityksen varjolla. Veljekset saatiin kiinni pakomatkan jälkeen Ikaalisissa Pirkanmaalla.

Veljeksiä syytetään muun muassa 13:sta murhan yrityksestä. Syyttäjä vaatii heille 13 vuoden vankeusrangaistusta, joka määrättäisiin yhdistelmärangaistuksena eli vankeutena ja sitä seuraavana vuoden mittaisena valvonta-aikana.

Miehet kiistävät syytteet murhan yrityksistä, mutta myöntävät muita syytekohtia.

Petäjävedellä mahdollisesti vaarallinen karhu – alueella liikkumista kehotettu välttämään

Sisä-Suomen poliisi kertoi aamuyöllä yhden jälkeen, että Keski-Suomen Petäjäveden Metsäkulman alueella liikkuu mahdollisesti ihmiselle vaarallinen karhu.

Karhu oli poliisin mukaan törmännyt henkilöautoon ja loukkaantunut. Alueella liikkumista on kehotettu välttämään kunnes vaaratilanteen päättymisestä on tiedotettu.

Hallituksen budjettivääntö alkaa: pöydällä eläkeputken ja turpeen kohtalo

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kokoontuu tänään syksyn budjettiriiheen, joka pidetään tänä vuonna poikkeuksellisessa tilanteessa koronakriisin vuoksi.

Hallitukselta odotetaan päätöksiä muun muassa työllisyystoimista. Yhtenä mahdollisena keinona on ollut esillä eläkeputken poisto, jota valtiovarainministeriön virkamiehet ehdottivat loppukesästä osana työllisyyspakettiaan.

Neuvotteluissa pöydällä ovat myös esimerkiksi turpeen verotus sekä kuntien vaikea taloustilanne.

Budjettiriihi voi venyä kolmipäiväiseksi, sillä Marin on kertonut varanneensa riihelle aikaa myös keskiviikolta aiemmin sovitun maanantain ja tiistain lisäksi.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat, koronatilanne jakanut kokeet useammalle päivälle

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään kemian ja terveystiedon kokeilla.

Koronavirustilanteen vuoksi ylioppilastutkintolautakunta muutti syksyn koepäiviä siten, että reaaliaineiden kokeita järjestetään neljänä päivänä kahden sijaan. Myös pitkän vieraan kielen kokeet jaettiin kahdelle päivälle. Järjestelyn on määrä taata koetilanteissa pienemmät ryhmäkoot ja suuremmat turvavälit.

Syksyn kirjoituksiin arvioidaan osallistuvan yhteensä noin 40 000 opiskelijaa.

Kirjoitukset jatkuvat keskiviikkona englannin pitkän oppimäärän kokeella.

Kokkolassa vuoti happoa teollisuusalueen viemäverkkoon

Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa suurteollisuusalueella tapahtui puolen yön aikaan oksaalihappoliuoksen vuoto.

Happoa vuoti 84 kuutiometrin edestä. Pelastuslaitoksen mukaan kemikaalia vuoti pihalta asfaltille ja edelleen teollisuusalueen viemäriverkkoon. Pelastuslaitokselta ei osattu STT:lle kommentoida, mikä vuodon syy oli tai minkä yrityksen tiloissa vuoto tarkalleen sattui.

Onnettomuudesta ei aiheutunut henkilövahinkoja tai vaaraa alueen ulkopuolelle.

Kemikaalin jatkokäsittely viemäriverkostossa on aloitettu. Pelastuslaitoksen yksiköt ovat nyt poistuneet kohteesta.

Minervasäätiön Medix-palkinto kantasolujen nuorentamista koskevalle tutkimukselle

Lääketieteellistä tutkimusta edistävä Minervasäätiö on myöntänyt 20 000 euroa tutkimukselle, jonka mukaan kantasoluja voidaan nuorentaa muokkaamalla naapurisolujen viestintää.

Palkinnon saaja on Helsingin yliopiston tutkimusryhmä, jonka artikkeli aiheesta on julkaistu brittiläisessä tiedelehti Naturessa.

Tutkimusryhmän löytämän mekanismin avulla voidaan tulevaisuudessa helpottaa esimerkiksi ikääntyneiden suolisto-ongelmia, vähentää syöpähoitojen sivuvaikutuksia ja nopeuttaa potilaiden toipumista.

Protestien kohteeksi joutunut Valko-Venäjän Lukashenka tapaa Venäjän Putinin

Kotimaassaan laajamittaisten mielenosoitusten kohteena oleva Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka tapaa tänään Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa.

Lukashenka on tukeutunut Venäjään voimakkaasti sen jälkeen, kun mielenosoitukset puhkesivat maassa elokuun presidentinvaalien jälkeen. Päämiehet tapaavat kasvokkain kuitenkin ensimmäistä kertaa Lukashenkan kyseenalaistetun uudelleenvalinnan jälkeen.

Venäjä on tukenut Lukashenkaa kuohunnan aikana ja luvannut antaa maan hallinnolle tarvittaessa apua. Tuen hintana Venäjän on epäilty kiristävän Valko-Venäjää yhä tiiviimpään yhteistyöhön Venäjän kanssa.

Tiktok torppasi Microsoftin ostotarjouksen

Teknologiajätti Microsoft kertoo, että suositun videosovellus Tiktokin omistaja ByteDance torjunut sen ostotarjouksen yrityksen Yhdysvaltain-toiminnoista.

Kiinalaisomisteinen Tiktok on ollut poliittisen väännön keskellä. Yhdysvallat on pitänyt sovellusta uhkana kansalliselle turvallisuudelle ja väittänyt Kiinan käyttävän sitä muun muassa teollisuusvakoiluun.

Presidentti Donald Trump allekirjoitti elokuun 18. päivänä asetuksen, jonka mukaan Tiktokin omistajan ByteDancen tulee myydä Yhdysvaltain-toimintonsa 90 päivän sisällä, jos se haluaa jatkaa toimintaansa maassa.

Microsoftia on pidetty yhtenä vahvoista ostajatarjokkaista. (Lähde: AFP)

Itävallan Thiem kampesi itsensä tahmeasti alkaneessa tennisottelussa turnausvoittoon

Tenniksen Yhdysvaltain avoimissa Itävallan Dominic Thiem on voittanut miesten kaksinpelin finaalissa Saksan Alexander Zverevin erin 2–6, 4–6, 6–4, 6–3, 7–6 (8–6).

Gran slam -turnauksessa ennakkoon toiseksi sijoitetun Thiemin ottelu alkoi kankeasti, ja vielä kolmannen erän alussa vaikutti silti, että Zverev voisi ottaa turnausvoiton kolmessa erässä. Thiem kuitenkin kampesi itsensä otteluvoittoon.

Zverev oli sijoitettu turnauksessa viidenneksi.

Tampa Bay kaatoi Islandersin lukemin 4-1 - joukkue tarvitsee enää yhden voiton päästäkseen Stanley Cup -finaaleihin

NHL:ssa Tampa Bay Lightning kukisti New York Islandersin itälohkon neljännessä finaalissa lukemin 4–1.

Pudotuspeleissä sinnikkyyttään näyttäneen Islandersin Brock Nelson laukoi Islandersin johtoon toisessa erässä maalittoman avauserän jälkeen.

Tämän jälkeen Tampa Bay kuitenkin iski hurrikaanin lailla ja otti pelin haltuunsa. Tampan Blake Coleman tasoitti lukemat vain reilut 10 sekuntia Nelsonin osuman jälkeen. Tästä vain muutamia sekunteja myöhemmin myös Ondrej Palat laukoi Tampalle maalin vieden joukkueen johtoon. Makean voiton viimeistelivät kolmoserässä Brayden Point ja Patrick Maroon, jotka molemmat laukoivat Tampalle maalit.

Tampa johtaa tällä hetkellä sarjaa voitoin 3–1. Stanley Cup -finaaleihin pääsee neljällä voitolla.