Suomeen saapuu keskiviikkona harvinaisen voimakas syysmyrsky – Keski- ja Etelä-Suomessa poikkeuksellisen runsaita sateita ja kovia tuulia

Suomeen saapuu huomenna poikkeuksellisen voimakas syysmyrsky, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Myrsky matkaa maahan Ruotsin suunnalta ja rantautuu Pohjanmaalle keskiviikkona iltapäivällä. Pahimmillaan se on keskiviikkoiltapäivästä torstai-iltaan. Myrsky pyyhkii keskiviikon ja torstain aikana laajalti Keski- ja Etelä-Suomen yli ja tuo mukanaan poikkeuksellisen runsaita sateita ja kovia tuulia.

Myrskylukemiin päästään Pohjanlahdella jo keskiviikkona iltapäivällä, ja länsirannikolla ja Ahvenanmaan seudulla puuskat voivat yltää 25 metriin sekunnissa. Myrskyn edetessä puuskat voimistuvat myös muualla Pohjois-Suomen alapuolella ja saavuttavat torstaina iltapäivällä maan itäosatkin. Puuskat voivat laajalti saavuttaa 20 metrin sekuntinopeuden.

Syyskuun mittapuulla myrsky on tuntuva, sillä tavallisesti todella voimakkaat rajuilmat tulevat Suomeen vasta marras- joulukuussa.

– Tämä on tähän vuodenaikaan nähden kyllä hyvin voimakas myrsky, päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Puusto on erityisen altista pohjoisen puhurille

Myrskyn odotetaan jättävän jälkeensa merkittäviä tuhoja. Viljamaa kertoo, että nyt odotettavissa oleva pohjoisenpuolinen myrskytuuli on erityisen vahingollinen puille.

Viime aikoina pohjoisen suuntaisia puuskia on tullut harvakseltaan. Siksi on todennäköistä, että maastossa on runsaasti juuri tällaisille tuulille herkkää puuta.

Puiden kaatuessa moni voi varautua pitämään myskyä jonkin aikaa sähköittä. Tuhot kuitenkaan tuskin jäävät tähän, sillä Viljamaan mukaan nyt luvatut lukemat riittävät myös irrottamaan heikoissa kantimissa olevia kattotiiliä ja jopa savupiipun hattuja. Rakennustyömailla pressut on syytä kiinnittää huolellisesti.

Merillä myrskyn on varoitettu nostavan laajalti neljän metrin aallokkoa, mutta Viljamaan mukaan aallot saattavat nousta ainakin Selkämerellä jopa kuuteen tai seitsemäänkin metriin. Silloin veneet kannattaa jättää rantaan.

– Kesäveneilijöille jo 2,5 metrin aallokko on hankala, Viljamaa huomauttaa.

Myös näkyvyys merellä huononee aaltojen pärskeessä.

Etelä- ja Keski-Suomi likomäriksi

Jo keskiviikkoaamuna lännestä alkaen on odotettavissa pilvisyyttä ja sateita, etenkin maan keskivaiheilla. Sade alkaa Tampereen ja Jyväskylän pohjoispuolelta, ja sitä on odotettavissa Oulun korkeudelle saakka, jossa se jo keskiviikkona yltää itärajan tuntumaan asti.

Etelässä sademäärät pysyvät keskiviikkona vielä vähäisinä, mutta torstaina sadealue liikkuu kaakkoon Lappeenrannan suuntaan ja myös eteläinen Suomi saa tuolloin osansa sateista. Rankimmat sateet jäävät silti Jyväskylän ja Kuopion korkeuksille.

Viljamaan mukaan muun muassa Keski-Pohjanmaalle, Keski-Suomeen ja Pohjois-Savoon on paikoin odotettavissa jopa 70 millimetrin vuorokautista sadekertymää. Luvassa on tulvia.

– Vettä varmasti jää laakeille pelloille ja ojat tulvivat, Viljamaa kuvaa.

Etelä- ja Keski-Suomen hytistessä syyssateissa Lappi välttyy pitkälti pahimmalta, vaikka sielläkin ajoittaisia sateita esiintyy.

Lämpötilat jäävät sadealueilla alle 10 asteen, tosin etelän osin puotaisilla alueilla voidaan keskiviikkona käydä vielä jopa 18 asteessa. Torstaina luvassa on 6–10 asteen lämpötiloja myös etelässä.

Perjantain vastaisena yönä sää poutaantuu luoteesta alkaen.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut