Myytävänä käytetty Fordin farkku, mittarissa 143 000 kilometriä – mutta miksi hitossa sen hinta on kaksi miljoonaa euroa?

Vuosimallin 1984 Ford LTD farkku on saanut roimasti lisäarvoa ainutlaatuisen maalaustyön ansiosta. Mobile.de

Timo Nieminen

Ford valmisti vuosina 1965–1986 LTD-mallisia autoja. Myös Suomessa niitä on yhä jonkin verran harrasteautoina. Myytäviä yksilöitäkin löytyy verkkokaupoista, ja yleensä hinta on selvästi alle 10 000 euroa.

Niinpä on ihan pakko katsoa tarkemmin, kun saksalainen Automot-ketju mainostaa vuosimallin 1984 Ford LTD farmariversiota hintaan 1 999 999 euroa. Eihän tämä automalli nyt mikään ultraharvinaisuus ole, joten onko kahden miljoonan euron hintapyyntö painovirhe?

Ei ole kysymys virheestä, vastaa autoliike. Tämä Ford on tarinansa vuoksi ainutlaatuinen.

Vuonna 1996 tansanialainen taiteilija George Lilanga kiersi Eurooppaa. Kun Lilanga majoittui pieneen perhehotelliin Furthin kaupungissa Saksassa, hotellin omistaja pyysi Lilangaa tekemään valkoisesta Fordista taideteoksen. Maalaustyötä vastaan Lilanga saisi yöpyä ilmaiseksi.

Lilanga otti tarjouksen vastaan. Avukseen hän pyysi taiteilijaystävänsä Poni Yengin.

Fordin maalaustyöstä vastannut taiteilija George Lilanga kuoli 71-vuotiaana vuonna 2005. Mobile.de

Myyjän mukaan autossa on 3,8-litrainen V6-moottori, mutta autolla ei ole maalaamisen jälkeen ajettu. Mittarilukema on 143 000 kilometriä.

Tällaisen kulkuneuvon myyminen ei taida olla autokaupallekaan kovin yleistä, sillä Automot ei tunnu olevan ihan selvillä Ford LTD:n arvosta. Taideautot eivät ilmeisesti ole saksalaisyritykselle ihan jokapäiväistä tavaraa.

– Jos haluat, voit tarjota enemmän kuin hinta-arviomme on. Taiteen hintahan on usein vaikeasti ennakoitavissa, pyörittelee Automot verkkosivuillaan.

Tarina ei kerro, kuinka monta yötä taiteilija Lilanga maalaustyötään vastaan sai yöpyä. Se on kuitenkin helppo päätellä, että auton ja hotellin omistajalle diili oli tuottoisa. Harvoin on maalaaminen tuonut iäkkäälle autolle yhtä paljon lisäarvoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.