Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Suomessa 149 uutta koronatartuntaa – viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja todettiin 502 enemmän kuin edeltävällä jaksolla

Suomessa on todettu 149 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 502 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Kahden viime viikon aikana on todettu 858 tartuntaa. Sitä edellisellä 14 päivän jaksolla todettiin 356 tartuntaa. Viimeisen seitsemän vuorokauden aikana tapauksia oli 470, mikä on 82 enemmän kuin edeltävän seitsemän vuorokauden aikana.

Sairaanhoitopiirit raportoivat koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvät kuolemantapaukset ja sairaalahoidossa olevien ihmisten määrät maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Kuudessa kaupungissa yli kymmenen tartuntaa

Kuudessa kaupungissa raportoitiin tänään yli kymmenen tartuntaa. Eniten uusia tartuntoja todettiin Jyväskylässä, jossa muutosta eiliseen oli 29 uutta tapausta. Lahdessa raportoitiin 16 tartuntaa, Vantaalla 14, Tampereella ja Helsingissä 13 sekä Mikkelissä 12.

Jyväskylässä paheneva tautitilanne on johtanut kaupungin valmistelemaan toimenpideohjelmaa, jolla taudin leviämistä voidaan hillitä, kaupunki tiedottaa. Rajoitustoimia ovat muun muassa 4.–9. luokkien siirtäminen etäopetukseen, kaupungin harrastuspaikkojen kuten uimahallien ja kirjastojen sulkeminen sekä yleisötilaisuuksien kieltäminen.

Rajoituksia voidaan ottaa käyttöön, jos muun muassa yli puolet tartuntojen alkuperästä jää selvittämättä ja ilmaantuvuus pysyy 25–50 tapauksen tasolla per 100 000 asukasta. Yksityisiä ammatinharjoittajia, kuten ravintoloita, kaupunki ei kuitenkaan voi määrätä sulkemaan toimintaansa. Heille voidaan kuitenkin antaa suosituksia toiminnan tai aukioloaikojen rajoittamisesta.

Taudin ilmaantuvuudessa kahden viikon ajanjaksolla on edelleen suuria eroja sairaanhoitopiirien välillä. Korkein ilmaantuvuus per 100 000 asukasta on Keski-Suomessa, jossa luku on 41,9. Tämän jälkeen korkeimmat luvut löytyvät Etelä-Savosta, 34,4 ja Päijät-Hämeestä, 32,4.

Sairaanhoitopiirejä, joissa ilmaantuvuusluku on tasan tai yli kymmenen, on kuusi: Helsinki ja Uusimaa, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Kymenlaakso, Keski-Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi.

Lopuissa 12 sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on alle kymmenen.

Varsinais-Suomessa opiskelijoihin liittyviä tartuntoja

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella koronavirustapaukset ja täten taudin ilmaantuvuus jatkavat kasvuaan, sairaanhoitopiiri kertoo. Alueella on todettu nyt 521 tapausta. Viimeisen seitsemän vuorokauden aikana ilmoitettiin yhteensä 29 positiivista testitulosta, joista viisi liittyi suoraan ulkomaan matkaan. Kuuden tartunnan alkuperä on vielä toistaiseksi tuntematon.

Opiskelijoiden tapahtumiin ja illanviettoihin liittyi sairaanhoitopiirin mukaan yhteensä 11 tapausta. Koronatartunnan saaneet ovat pääosin lääketieteen opiskelijoita tai lääkäreitä. Altistusten takia 500 lääketieteen kandidaattia ei osallistu opetukseen, joka edellyttää potilaskontakteja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks).

Tyksin vierailukäytäntö muuttuu THL:n ohjeistuksen mukaan tiukemmaksi. Kesällä osassa sairaalaa höllennettiin rajoituksia, mutta nyt ne tiukentuvat. Vierailijoita saa nykyään olla kerrallaan yhdestä kolmeen. Vierailijoiden täytyy myös ilmoittautua etukäteen ja olla toki täysin terveitä.

Kahden viikon ilmaantuvuus per 100 000 asukasta Varsinais-Suomessa on 7,5. Koko maan ilmaantuvuus on 13,7.