Oikeuskansleri ratkaisussaan: Rajaliikenteen rajoittamisella ei puututtu perustuslain turvaamaan liikkumisvapauteen – tiedottamisessa oli parantamisen varaa

Oikeuskanslerille tehdyn kantelun mukaan keväällä valtioneuvoston tekemät päätökset rajaliikenteen rajoittamisesta olivat perustuslain vastaisia ja rikkoivat Euroopan unionin vapaata liikkuvuutta. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu / STT

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoo ratkaisussaan , että rajaliikenteen rajoittamisella koronavirusepidemian takia ei ole puututtu perustuslaissa turvattuun liikkumisvapauteen.

Oikeuskanslerille tehdyn kantelun mukaan keväällä valtioneuvoston tekemät päätökset rajaliikenteen rajoittamisesta olivat perustuslain vastaisia ja rikkoivat Euroopan unionin vapaata liikkuvuutta.

Oikeuskansleri totesi, että sisärajavalvonnan palauttamisella, rajanylityspaikkojen sulkemisella ja liikenteen rajoittamisella ei ole puututtu perustuslaissa turvattuun liikkumisvapauteen. Rajanylityspaikkoja on myös ollut avoinna niin, että nämä oikeudet ovat voineet käytännössä myös toteutua.

Päätösten tarkoituksena on oikeuskanslerin mukaan ollut koronaviruspandemian leviämisen hidastaminen ja sitä kautta edistää kansalaisten perusoikeutta hengen ja terveyden suojaan.

Tiedottamisessa jäi parantamisen varaa

Oikeuskansleri kiinnitti kuitenkin sisäministeriön huomiota päätösten valmisteluun. Lisäksi päätöksistä olisi pitänyt selkeämmin käydä ilmi suositukset ja oikeudellisesti velvoittavat päätökset.

– Ministeriö ei ole päätösten perustelumuistioissa käsitellyt riittävästi päätösten suhdetta Euroopan unionin oikeuteen, perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Myös rajoitustoimien yhteiskunnalle aiheuttamia haittoja olisi perusoikeusnäkökulmasta tullut tarkastella suhteessa niillä saavutettuun hyötyyn.

Päätöksistä tiedottamisessa oli Pöystin mukaan myös parantamisen varaa, ja hän kiinnitti valtioneuvoston kanslian huomiota velvollisuuteen käyttää tiedotteissa asianmukaisia ja selkeitä sekä oikeudellisesti täsmällisiä ilmaisuja.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut