Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksa: Venäjä ei voi välttää pakotteita, jos se ei tee yhteistyötä Navalnyin myrkytystutkinnassa

Saksan mukaan Venäjä ei voi väistää pakotteita, jos se ei tee yhteistyötä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytyksen tutkinnassa.

Saksan ulkoministerin Heiko Maasin mukaan kemiallisen aseen käyttö ja kansainvälisen oikeuden loukkaaminen eivät voi jäädä vaille seurauksia.

Maas peräänkuuluttaa tapahtumien kulun selvittämistä ja tarvittavien tietojen tarjoamista. Mikäli näitä ei voida tarjota, ovat kohdistetut pakotteet väistämättömiä. Saksa julkaisi aiheesta yhdessä Ranskan kanssa keskiviikkona kannanoton , jossa ne vihjailivat uusista sanktioista Venäjää kohtaan.

Venäjän ulkoministeriön edustaja puolestaan vastasi kannanottoon syyttämällä Ranskaa ja Saksaa "uhkailusta ja mustamaalausyrityksistä".

Navalnyi myrkytettiin elokuun lopussa Tomskissa Siperiassa, minkä jälkeen hän oli sairaalahoidossa Saksassa.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW vahvisti tiistaina, että Navalnyista otetuista näytteistä on löytynyt jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä. Novitshokin käyttö viittaa siihen, että myrkytyksen takana oli Venäjän valtiollinen toimija.

Navalnyi peräänkuulutti tuoreeltaan saksalaislehti Bildin haastattelussa, että EU voisi asettaa esimerkiksi maahantulokieltoja Venäjän presidentin Vladimir Putinin sisäpiirille.