Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi epäilee laajaa, Romaniasta käsin johdettua ihmiskauppaa ja törkeää paritusta: Suomeen tuotu kymmeniä naisia vuosien ajan

Poliisi epäilee, että Romaniasta johdettu ryhmä on tuonut Suomeen kymmeniä romanialaisia naisia tekemään töitä prostituoituna, poliisi kertoi torstaina. Toiminnan epäillään alkaneen vuonna 2013 ja jatkuneen tämän vuoden toukokuuhun.

Poliisin mukaan ryhmää on johdettu romanialaisesta Craiovan kaupungista. Ryhmässä on ollut 6–8 niin sanottua johtohenkilöä, joista osa on sukua toisilleen, poliisi kertoo. Heistä viisi miestä ja yksi nainen on vangittu Suomessa. Lisäksi yksi mies on vangittu Romaniassa. Kaikki ovat Romanian kansalaisia.

Vangittuja epäillään ihmiskaupasta ja törkeästä parituksesta. Poliisin mukaan rikoshyöty nousee satoihintuhansiin euroihin.

– Omaisuus on pitkälti siirretty Romaniaan, missä paikallinen poliisi selvittää rahanpesuepäilyjä. Yhteistyömme on ollut tiivistä, tutkinnanjohtaja Jukka Larkio kertoi STT:lle.

Poliisin tietojen mukaan Suomeen tuoduista naisista nuorimmat ovat olleet 18-vuotiaita ja vanhimmat hieman yli 30-vuotiaita. Osa heistä ei ole saanut pitää mitään Suomessa ansaitsemistaan rahoista, osa on voinut pitää puolet, poliisi kertoi.

– Osalle naisista on kerrottu erehdyttävästi siitä, mikä heidän toimenkuvansa olisi Suomessa. Osa taas on tiennyt, mitä töitä he ovat olleet tulossa tekemään, poliisin tiedotteessa kerrottiin.

Epäiltyjä rikoksia tehty ympäri Suomea

Poliisin mukaan toimintaa on harjoitettu Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella, Hämeenlinnassa, Lohjalla, Forssassa, Kemissä, Oulussa, Seinäjoella ja Hyvinkäällä.

Poliisi epäilee, että naisten värväämisen lisäksi ryhmittymä järjesti työasunnot ja kuljetukset sekä päätti, kuka teki töitä ja missä. Se myös valvoi toimintaa ja keräsi rahat.

Poliisi on tutkinut myös sellaisten ihmisten ja yhtiöiden toimintaa, joiden epäillään tietoisesti järjestäneen tai vuokranneen asuntoja ryhmälle kyseistä toimintaa varten. Larkion mukaan epäiltyjen joukossa on muun muassa vuokravälitysfirmoja.

Rikosepäilyt ovat siirtymässä syyteharkintaan ensi viikolla.