Nokia: 5g-teknologia voi lisätä maailman bruttokansantuotetta kahdeksan biljoonaa dollaria vuoteen 2030 mennessä

5g-teknologiaa hyödyntävillä yrityksillä on mahdollisuuksia kasvattaa maailman bruttokansantuotetta jopa kahdeksan biljoonaa dollaria vuoteen 2030 mennessä, ilmenee Nokian kansainvälisestä tutkimuksesta.

– Pysyäkseen kilpailukykyisinä yritysten on aloitettava 5g:n hyödyntämisen tehostettu suunnittelu ja innovaatiotyö nyt, sillä aikaa ei ole hukattavana, sanoo Nokian strategiajohtaja Gabriela Styf Sjöman.

5g-verkkoja valmistavan Nokian tutkimuksessa vertailtiin kahdeksaa maata. Mukana olivat Suomi, Saksa, Britannia, Yhdysvallat, Japani, Etelä-Korea, Australia ja Saudi-Arabia. Vertailun mukaan Eurooppa on jäljessä Yhdysvaltoihin ja Aasiaan verrattuna.

Yhdysvalloissa jo 45 prosenttia yrityksistä arvioi tekevänsä 5g-investointeja vuoden sisällä. Suomessa vastaava luku on 29 prosenttia. Suomessa kuitenkin 11 prosenttia yrityksistä kertoi jo investoivansa 5g-teknologiaan.

Neljännes suomalaisyrityksistä pelkää menettävänsä kilpailuetuaan, elleivät ne investoi 5g:hen seuraavien kolmen vuoden aikana. 13 prosenttia ei näe mitään yhteyttä 5g:n ja yrityksen menestyksen välillä.

Vaikka yritysten investoinnit 5g:hen ovat kansainvälisesti vahvassa kasvussa, 5g:n täydestä potentiaalista on tutkimuksen mukaan hyödynnetty monissa yrityksissä vasta murto-osa.

– On monia organisaatioita, jotka eivät ymmärrä 5g:tä, Sjöman sanoo.

Hän painottaa, että tulevaisuuden kaupungit, sairaalat ja tehtaat ovat riippuvaisia 5g:stä ja sen tarjoamista mahdollisuuksista siirtää, käsitellä ja tallentaa suuria määriä dataa.

Korona kasvattaa 5g:n mahdollisuuksia

Raportin mukaan koronapandemia kasvattaa 5g:n mahdollisuuksia ja nopeuttaa digitalisaatiota erityisesti digitalisaation jälkijunassa tulevilla toimialoilla.

– Yhteiskunnan suurimpiin haasteisiin ilmastonmuutoksesta koronapandemiaan voidaan vastata tehokkaammin hyödyntämällä 5g:tä laajasti, Sjöman tähdentää.

Koronaviruksen seurauksena yli kolmannes suomalaisyrityksistä on vauhdittanut digitaalisia panostuksiaan. Sjömanin mukaan 5g:n hyödyntäminen vaihtelee toimialoittain. Eniten 5g:tä hyödynnetään terveydenhoidossa ja vähiten muulla julkisella sektorilla.

Lähes kolmannes vastaajista pitää laitteiden saatavuutta suurimpana esteenä 5g:n käyttöönotossa. Muita suuria esteitä ovat 5g:n suuret kustannukset ja se, että 5g ei ole päällimmäinen asia juuri nyt.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut