Koronatoipilas Trump nousi Floridassa uhmakkaana kampanjalavalle virustaukonsa jälkeen ja toisti väitteensä immuniteetista

Donald Trumpin presidentinvaalikampanja jatkuu kiivaana. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä, Anne Salomäki / STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump astui Floridassa kampanjalavoille ensimmäistä kertaa koronatauon jälkeen uhmakkaana ja kuntoaan suitsuttaen. Trump heitteli lavalta kasvomaskeja tiiviisti pakkautuneeseen yleisöön maanantai-iltana paikallista aikaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Tilaisuudesta julkaistuissa kuvissa näkyy, että monet seurasivat Trumpin esiintymistä ilman kasvomaskia. Tilanne oli toinen demokraattiehdokas Joe Bidenin kampanjatilaisuudessa aiemmin päivällä.

Demokraattihaastajan Ohion Cincinnatissa järjestetyssä tilaisuudessa oli brittilehti Guardianin mukaan varsin rajoitetusti yleisöä ja ihmiset pitivät huolta turvaväleistä. Lehden mukaan Biden otti puheessaan tähtäimeensä sen, miten Trump on vähätellyt pandemian vakavuutta. Biden painotti omia koronasuunnitelmiaan ja vakuutti muun muassa, ettei aio politisoida koronarokotteen kehitystyötä.

Trump puolestaan vitsaili Floridan Sanfordissa tuntevansa olonsa niin "voimakkaaksi" ja "immuuniksi", että hän saattaisi suudella jokaista yleisön jäsentä.

– Kävin sen läpi. Nyt he sanovat minun olevan immuuni, hän sanoi koronataistelustaan.

Varmaa tietoa siitä, pitääkö presidentin immuniteettiväite paikkaansa, ei vielä ole. Covid-19-taudin immuniteetin kehitystä ja kestoa ei vielä tunneta kovin hyvin, mutta tiedelehti Lancetissa tuoreeltaan julkaistu tutkimus antaa ainakin ymmärtää, että koronavirustartunnan voi saada toistamiseen. Tutkimuksesta kertoi muun muassa AFP.

Tutkimuksen mukaan toisella kertaa oireet voivat olla lisäksi ensimmäistä kierrosta voimakkaampia. Tutkimuksessa huomioidaan yhteensä viisi eri maissa vahvistettua tapausta, joissa sama potilas sai tartunnan kahdesti.

Tutkijat painottavat, että immuniteetin keston selvittäminen edellyttää lisätutkimuksia, samoin se, miksi toinen tartunta voi olla edellistä vakavampi. He huomauttavat, että uudelleen sairastuminen on tämän hetken tietojen valossa harvinaista.

Trumpin lääkäri: Presidentti ei ole tartuntariski

Ennen Trumpin nousua lavalle hänen lääkärinsä Sean Conley kertoi, että presidentin koronapikatestit ovat olleet viime päivinä negatiivisia. Valkoisen talon lehdistösihteeri Kayleigh McEnany jakoi Conleyn lausunnon Twitterissä .

Conleyn mainitsema pikatesti on niin sanottu antigeenitesti. AFP kertoo antigeenitestien olevan kuitenkin vähemmän herkkiä kuin tavallisesti käytetyt PCR-testit. Conley sanoo lausunnossaan, että pikatestien tulokset on vahvistettu muiden testien avulla.

Lääkärin mukaan testien perusteella voidaan sanoa, ettei Trump tartuta virusta. Arviossa on huomioitu Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n kriteerit.

Trumpin lääkäri arvioi jo viikonloppuna, ettei presidentti enää tartuttaisi virusta ja voisi lähteä taas kampanjakiertueelle. Trump kertoi koronatartunnastaan vajaat kaksi viikkoa sitten.

Fauci paheksuu kampanjatilaisuuksia

Trumpin terveydentilasta on annettu viime aikoina ristiriitaista tietoa. Valkoinen talo ei ole aiemmin ollut myöskään halukas kertomaan, milloin Trump on viimeksi saanut negatiivisen tuloksen koronatestissä tai milloin hänet on testattu viimeksi.

Conley ei määritellyt tuoreimmassa lausunnossaan erikseen, minä päivinä Trumpin negatiiviset pikatestitulokset on saatu. Demokraattien Bidenin päivittäin julkistetut testitulokset ovat olleet negatiivisia.

Trumpin on määrä tällä viikolla vierailla myös Pennsylvaniassa, Iowassa ja Pohjois-Carolinassa.

Maan johtava tartuntatautiasiantuntija, Yhdysvaltain terveysviraston pääjohtaja Anthony Fauci kommentoi maanantaina Trumpin kampanjatilaisuuksia uutiskanava CNN :n haastattelussa. Hän arvioi uutiskanavalle, että kampanjoinnin jatkaminen on ongelmien kerjäämistä.

Faucin mukaan nyt on erittäin huono aika järjestää kampanjatilaisuuksia, sillä monissa osavaltioissa on ongelmallinen tilanne ja positiiviset testitulokset ovat olleet kasvussa.

Trump turvautui tuttuihin solvauksiin

Vain viikko sairaalasta pääsyn jälkeen Trump palasi retoriikassaan omiin ikivihreisiin klassikoihinsa. AFP:n mukaan hän hyökkäsi Sanfordissa muun muassa vuoden 2016 demokraattihaastajaansa Hillary Clintonia ja korruptoituneeksi kuvailemaansa lehdistöä vastaan. Lisäksi hän varoitteli "radikaalista vasemmistosta" ja "sosialistisesta painajaisesta".

Hän myös halvensi vastustajaansa ja ilkkui, ettei "käytännössä kukaan" ollut tullut Bidenin kampanjatapahtumaan. Biden on kuitenkin Trumpista poiketen seurannut koronapandemian aikana turvallisuussuosituksia.

Trump on järjestänyt kerta toisensa jälkeen pitkälti turvavälittömiä ja lähestulkoon maskittomia kokoontumisia. Pari viikkoa sitten Valkoisen talon ruusutarhassa järjestettiin tilaisuus, johon osallistuneista useilla on todettu sittemmin koronatartunta.

Jo yli kymmenen miljoonaa ennakkoääntä

Jo yli kymmenen miljoonaa yhdysvaltalaista äänestäjää on antanut äänensä presidentinvaaleissa, selviää Floridan yliopiston vaaliseurannasta . Maanantai-iltana paikallista aikaa äänensä antaneita oli lähes 10 300 000.

Varsinainen vaalipäivä on 3. marraskuuta, eli vaaleihin on tasan kolme viikkoa aikaa. United States Elections Project -seurantasivuston mukaan ennakkoäänien määrä on moninkertainen vuoden 2016 vaalien vastaavaan aikaan verrattuna.

Postiäänestyksen suosio on kasvanut dramaattisesti, sillä koronaviruspandemian vuoksi monet äänestäjät haluavat äänestää käymättä äänestyspaikalla.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut