Eteneekö sote-uudistus? Eduskuntaryhmiltä odotetaan tänään kuittauksia

Sote-uudistuksen tähtäimenä on siirtää sote-palveluiden järjestämisvastuu kunnilta ja kuntayhtymiltä vahvemmille alueille. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Anniina Luotonen / STT

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä odotetaan tänään kuittauksia sote-ratkaisulle. Sovun syntymisestä sote-ministerityöryhmässä kerrottiin jo perjantaina, mutta sovun sisällöstä ei ole kerrottu virallisesti vieläkään julkisuuteen.

Lakipakettia kirjoitettiin puhtaaksi viikonlopun aikana, minkä jälkeen se on ollut eduskuntaryhmien käsiteltävänä.

Vuosikausia väkerrettyä uudistusta on laitettu kokoon nyt nopeasti. Sote-ministerit sopivat kokonaisuudesta vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun lakiluonnoksen lausuntokierros oli päättynyt.

Muun muassa yksityistä sosiaali- ja terveysalaa edustava Hyvinvointiala HALI ry on kritisoinut nopeaa etenemistä. Sen arvion mukaan kaikista yli 700 lausunnonantajasta jopa puolet ei uskonut siihen, että uudistus turvaa yhdenvertaiset palvelut.

Korjaustoiveita tuli muutoinkin paljon. Ne liittyivät kuntien ja maakuntien rahoitukseen, maakuntien asemaan, ostopalveluihin, ulkoistussopimusten mitätöinteihin sekä Uudenmaan erillisratkaisun perustuslainmukaisuuteen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi kaksi viikkoa sitten STT:lle, että lukuisista korjaustoiveista huolimatta hallitus aikoo pitää kiinni suunnitelmastaan tuoda lakiesitys eduskuntaan joulukuussa.

Sote-uudistuksen tähtäimenä on tälläkin kaudella siirtää sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu kunnilta ja kuntayhtymiltä vahvemmille alueille. Suomeen perustettaisiin 21 itsehallinnollista sote-maakuntaa. Lisäksi vastuullisena on Helsingin kaupunki.

– Kentällä uudistus on kuitenkin otettu vastaan sillä tavalla tyytyväisenä, että merkittäviä ja isoja puutteita hallituksen esittämässä mallissa ei ole, mutta yksityiskohtia täytyy tarkentaa, Kiuru tulkitsi syyskuun lopulla.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut