Lunta satoi sunnuntaina etenkin Lapissa – alkava viikko käynnistyy koleana

Lunta satoi sakeasti myös Alavudella Etelä-Pohjanmaalla. Minna Pulli / LEHTIKUVA

Minna Tiainen / STT

Suomen yllä tänään pyörinyt matalapaine on tuonut lumisateita etenkin Lapin etelä- ja keskiosiin, mutta myös Etelä-Pohjanmaalla maa on saanut talvista peitettä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Muualla maassa sää on ollut epävakaista, ja etenkin idässä sateenvarjolle on ollut tarvetta.

Ajokeli on sunnuntaina ollut monin paikoin heikko etenkin Lapissa ja maan länsiosissa. Päivän mittaan on kerrottu lukuisista onnettomuuksista, mutta sunnuntaina illalla Tieliikennekeskukselta tarkennetaan, että kyse on oletettavasti ollut pitkälti pienistä haavereista. Tieliikennekeskukselta arvellaan, että kesärenkailla liikkeellä olleet syyslomalaiset ovat saattaneet näkyä liikenteessä.

Sunnuntaina iltaseitsemän jälkeen liikenteen kuitenkin kerrottiin kulkevan kauttaaltaan jo varsin hyvin, vaikka yli vuorokauden jatkuneet lumi- ja räntäsateet pohjoisessa ovatkin tarjonneet autoilijoille haastetta.

Keskiviikkona koleus väistyy

Maanantaina vettä on vielä odotettavissa etenkin maan etelä- ja keskiosiin useassa olomuodossa, mutta tiistaina sää jo poutaantuu koko maassa.

Lämpötilat ovat alkuviikolla viileät, ja koko maassa pysytään alle viiden plusasteen. Pohjoisessa on pakkasta päivälläkin, etelässä lähinnä öisin. Tämä ennakoi liukkaita ajokelejä aamutuimaan. Vuodenaikaan nähden alkuviikon sää on hieman keskivertoa kylmempi, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Keskiviikkona koleus väistyy, kun lämpimämpää ilmaa nousee Suomeen. Lounaassa saatetaan päästä kymmeneenkin asteeseen. Lämmin ilma saapuu kuitenkin sateiden kera, ja loppuviikosta pohjoisessa voi tulla myös lisää lunta edellisen päälle. Etelämmässä lämmin jakso on silloin jo sulattanut viikonloppuna saapuneen lumen.

Lappiin satoi eilen talven ensilumi, kun Kilpisjärveltä Sallaan ulottuvalle vyöhykkeelle satoi lunta. Paikoitellen lunta satoi lähes 20 sentin kerros.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut