Uusi linjaus Trumpin ja Bidenin seuraavaan vaaliväittelyyn: toisen ehdokkaan mikrofoni suljetaan toisen puheenvuoron ajaksi

Donald Trumpin (vas.) ja Joe Bidenin ensimmäistä vaaliväittelyä kritisoitiin kaoottiseksi jatkuvien keskeytyksien vuoksi. AFP / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho, Merja Puisto / STT

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkaiden vaaliväittelyistä vastaava komitea on päättänyt, että Donald Trumpin ja Joe Bidenin seuraavassa vaaliväittelyssä toisen ehdokkaan mikrofoni suljetaan aina toisen ehdokkaan vastausvuoron ajaksi.

Kumpikin ehdokas saa aina kaksi minuuttia aikaa vastata kysymykseen, kunnes he siirtyvät avoimeen väittelyyn.

Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Guardian . Tällä halutaan välttää se, että presidenttiehdokkaat keskeyttävät toisiaan. Bidenin ja Trumpin ensimmäistä vaaliväittelyä kritisoitiin kaoottiseksi jatkuvien keskeytyksien vuoksi, joihin etenkin Trumpin katsottiin syyllistyneen.

Vaalikomitea ennakoi etukäteen, että ehdotus voi aiheuttaa harmitusta ehdokkaissa. Etenkin Trumpin arvioitiin hermostuvan muutoksesta, Guardian kertoo.

– Olemme tietoisia keskusteltuamme molempien vaalitiimien kanssa, että kumpikaan ehdokkaista ei välttämättä ole täysin tyytyväinen tämän päivän muutokseen. Toisen mielestä voimme mennä liian pitkälle, toisen mielestä emme taas tee tarpeeksi, komitea sanoi kannanotossaan.

Komitean mukaan muutos on kuitenkin tasasuhtainen ja sillä halutaan palvella yhdysvaltalaisten äänestäjien tarpeita. Kyselyjen mukaan ensimmäinen, kaoottinen tv-väittely herätti katsojissa laajaa ärtymystä.

Trumpin vaalitiimi on jo ilmoittanut hyväksyvänsä muutoksen, vaikka yrittikin vihjailla sen "hyödyntävän Bidenin kampanjaa".

Vaalitiimit arvostelevat väittelyn teemoja

Seuraava tv-väittely järjestetään torstaina paikallista aikaa eli varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa Belmontin yliopistossa Tennesseen Nashvillessä. Torstain vaaliväittely on viimeinen kerta, kun ehdokkaat kohtaavat väittelyssä ennen vaaleja.

Vaikka mikrofoneista on jo tehty päätös, kiistely väittelyn alla jatkuu. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan ehdokkaiden leirit eivät ole tyytyväisiä väittelyn aiottuihin teemoihin. Trumpin leirissä väittelyn järjestäjiä syytetään demokraattien suosimisesta, koska ulkopolitiikka ei ole mukana aiheissa. Bidenin leiri puolestaan katsoo, että Trump yrittää välttää kysymykset siitä, miten presidentti on hoitanut koronapandemiaa.

Väittelyn aihepiireiksi on BBC:n mukaan ilmoitettu yhdysvaltalaisperheet, rotukysymykset Yhdysvalloissa, ilmastonmuutos, kansallinen turvallisuus ja johtajuus.

Edellinen väittely peruttiin

Ehdokkaiden aiempi väittely peruttiin, kun Trump perui osallistumisensa sen jälkeen, kun väittely oli muutettu etäväittelyksi. Päätös tehtiin Trumpin koronatartunnan vuoksi.

Trump perusteli kieltäytymistään muun muassa sillä, että ei pitänyt etäväittelyä "oikeana väittelynä".

Sen sijaan ehdokkaat osallistuivat viime torstaina erillisiin vaalitentteihin televisiossa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut