Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan media tarttui Harakan Huawei-lausuntoon – Suomella on Ruotsia sallivampi linja tietoverkkojen osalta

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) eilen Ylelle antama lausunto siitä, ettei Suomi suunnittele verkkolaitevalmistaja Huawein laitteiden kieltämistä tietoverkoissaan, on noussut uutiseksi Kiinassa. Lausuntoon tarttui ainakin Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua .

Harakka sanoi Ylelle, että Suomen verkkolainsäädäntö ei nimeä erikseen mitään laitevalmistajaa.

– Nyt eduskunnassa oleva uusi 5g-lainsäädäntö on varmasti yksi maailman tiukimpia ilman, että mainitaan edelleenkään mitään nimiä, Harakka sanoi.

Ruotsi ilmoitti alkuviikosta sulkevansa kiinalaiset verkkolaitevalmistajat Huawein ja ZTE :n pois 5g-verkkojen rakentamisesta, kun maan posti- ja telehallitus aloittaa 5g-verkkojen taajuushuutokaupan marraskuussa. Tarjoajille on asetettu ehtoja, joita perustellaan Ruotsin kansallisen turvallisuuden suojelemisella.

Ehdot on laadittu Ruotsin puolustusvoimien ja turvallisuuspoliisi Säpon arvioiden pohjalta. Niissä kielletään kiinalaisyhtiöiden tuotteiden käyttö uusissa asennuksissa. Vanhoista laitteistoista tulee poistaa Huawein ja ZTE:n tuotteet vuoden 2025 alkuun mennessä.