Trump aikoo äänestää lauantaina Floridassa – jo 53 miljoonaa ihmistä on äänestänyt ennakkoon presidentinvaaleissa

Vaalitilaisuudessa Donald Trump painotti, ettei äänestä postitse. AFP / LEHTIKUVA

Mari Areva / STT

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump aikoo suunnata vaaliuurnille Floridassa lauantaina paikallista aikaa. Trump otti äänestyssuunnitelmansa esille perjantaina kampanjatilaisuudessa Floridan The Villagesissa, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC .

Valkoinen talo kertoi jo torstaina, että Trump aikoo äänestää ennakkoon kotiosavaltiossaan. Hänen äänestyspaikkansa on mediatietojen mukaan West Palm Beachissa. Trumpin pysyväksi asuinpaikakseen ilmoittama Mar-a-Lagon kartano sijaitsee Palm Beachissa, mutta asuinalueella ei ole omaa ennakkoäänestyspaikkaa, kertoo muun muassa uutistoimisto AP .

Vaalitilaisuudessa Trump painotti, ettei äänestä postitse. BBC:n mukaan Trump on äänestänyt aiemmin postitse ainakin kolmissa vaaleissa. Näissä vaaleissa Trump on kuitenkin pyrkinyt jatkuvasti kyseenalaistamaan postiäänestyksen luotettavuutta. Presidentin väitteille ei ole löytynyt totuuspohjaa.

New Yorkissa koko ikänsä asunut Trump vaihtoi Floridan kotiosavaltiokseen vasta viime vuonna.

New York Times -lehti arvioi tuolloin, että yhtenä syynä muutokseen ovat osavaltioiden eriävät verotuskäytännöt. Lehden mukaan Floridassa ei kerätä sen enempää osavaltion tuloveroa kuin perintöveroakaan, mikä on tehnyt siitä kiinnostavan kohteen varakkaiden keskuudessa. Trump oli myös jatkuvasti tukkanuottasilla sekä New Yorkin osavaltion että kaupungin poliittisen johdon kanssa muun muassa veroasioistaan.

Trumpin puhuessa Floridassa hänen vastaehdokkaansa, gallupjohdossa oleva demokraattien Joe Biden kampanjoi kotiosavaltiossaan Delawaressa.

Ennakkoääniä jo enemmän kuin viime vaaleissa

Jo yli 53 miljoona ihmistä on äänestänyt ennakkoon maan presidentinvaaleissa, selviää Floridan yliopiston vaaliseurannasta . Postiäänten osuus tähän mennessä jätetyistä ennakkoäänistä on yli 37 miljoonaa.

Ennakkoäänten määrä on jo ylittänyt vuoden 2016 kaikkien ennakkoäänten määrän, kertoo New York Times . Varsinainen vaalipäivä on vajaan parin viikon päästä 3. marraskuuta.

Ennakkoäänten määrä voi ennakoida suurinta äänestysvilkkautta yli sataan vuoteen, arvioi Floridan yliopiston professori Michael McDonald uutistoimisto Reutersin mukaan. McDonald hallinnoi vaalitietoja keräävää US Elections Projectia.

McDonaldin mukaan uurnille voi lähteä jopa 150 miljoonaa ihmistä, mikä olisi 65 prosenttia äänioikeutetuista. Luku olisi suurin sitten vuoden 1908. McDonaldin arviosta kertoi muun muassa Guardian -lehti.

Vuoden 2016 vaalien äänestysprosentti oli noin 55.

Ennakkoäänestys ja postiäänestys ovat olleet tällä kertaa erityisen suosittuja koronaviruspandemian vuoksi. Useissa osavaltioissa on laajennettu mahdollisuutta äänestää ennakkoon, jotta ihmiset eivät joutuisi tungeksimaan äänestyspaikoilla varsinaisena vaalipäivänä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut