Kolme kuoli veitsi-iskussa kirkkoon Nizzassa, tekijä haavoittui

Epäilty iskijä tuli Eurooppaan vasta viime kuussa ja on kotoisin Tunisiasta.

Hyökkäys tehtiin Nizzan Notre-Dame-basilikassa. LEHTIKUVA / AFP Eric Gaillard

STT–AFP

Ranskassa kolme ihmistä sai torstaina surmansa veitsi-iskussa Nizzassa maan kaakkoisosassa. Lisäksi useita ihmisiä haavoittui veriteossa, joka tehtiin paikallisessa kirkossa varhain aamulla. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan kyseessä oli islamistinen terroriteko.

Hyökkääjä haavoittui pidätyksen yhteydessä ja on sairaalahoidossa.

Nizzan iskun lisäksi Ranskassa yritettiin todennäköisesti kahta muutakin veitsi-iskua. Avignonissa poliisi ampui veitsellä aseistautuneen miehen, joka yritti käydä poliisien kimppuun. Alustavien tietojen mukaan mies oli huutanut "Allahu Akbar" ja uhannut poliiseja.

Hyökkääjä kuoli ampumahaavoihinsa. Välikohtaus sattui vain muutama tunti Nizzan puukkohyökkäyksen jälkeen.

Ranskalaislehtien mukaan Avignonin hyökkäys ei välttämättä ollut terroriteko, sillä hyökkääjällä oli ollut mielenterveysongelmia.

Lyonissa poliisi puolestaan pidätti veitsellä aseistautuneen afganistanilaismiehen. Mies otettiin kiinni, kun hän oli nousemassa raitiovaunuun.

Parikymppinen mies oli pukeutunut perinteiseen afganistanilaiseen asuun ja oli jo entuudestaan Ranskan tiedustelupalvelun tarkkailulistalla, kertoivat viranomaislähteet.

Mies vietiin kuulusteluun, ja hänelle tullaan todennäköisesti tekemään mielentilatutkimus, kertoivat tutkintalähteet.

Raaka veriteko

Nizzan hyökkääjän ensimmäinen uhri oli ranskalaislehtien mukaan noin 70-vuotias nainen, jonka kaulan hyökkääjä yritti katkaista. Toinen uhri oli kirkon suntio ja kolmas kirkossa ollut nainen, joka pääsi pakenemaan kirkosta läheiseen baariin, mutta kuoli myöhemmin vammoihinsa.

Kirkossa ei ollut veriteon sattuessa menossa jumalanpalvelusta, mutta kirkon ovet olivat avoinna, jotta ihmiset voisivat halutessaan tulla hiljentymään.

Nizzan pormestarin Christian Estrosin mukaan hyökkääjä toisti samaa mantraa koko ajan.

– Hän toisteli koko ajan lausetta Allahu Akbar (Jumala on suurin), vielä senkin jälkeen kun häntä lääkittiin sairaalassa, Estrosi sanoi toimittajille.

Illalla tutkintalähteistä saatujen tietojen mukaan hyökkääjä oli 21-vuotias tunisialaistaustainen mies. Hän oli tullut Eurooppaan vain muutamia viikkoja sitten.

Mies saapui Italialle kuuluvalle Lampedusan saarelle syyskuussa. Hän joutui ensin koronaviruskaranteeniin, minkä jälkeen viranomaiset vapauttivat hänet määräten, että miehen on poistuttava Italiasta.

Mies saapui Ranskaan lokakuun alussa. Hän ei ollut hakenut turvapaikkaa.

Ranska nosti hyökkäyksen jälkeen terrorismin uhkatason välittömästi korkeimmalle kolmannelle tasolle, kertoi pääministeri Jean Castex. Kolmostaso tarkoittaa terrori-iskun välitöntä vaaraa.

Iskun tuominnut Macron vakuutti jälleen kerran, ettei Ranska tule luopumaan arvoistaan.

– Hyökkäys oli selvästi suunnattu Ranskaa vastaan. Jos kimppuumme hyökätään, se johtuu arvoistamme, presidentti sanoi.

Konsulaatin vartijaa puukotettiin Saudi-Arabiassa

Myös Ranskan konsulaatissa Saudi-Arabiassa tehtiin torstaina aamulla isku, jossa konsulaatin vartijaa puukotettiin. Vartija haavoittui, mutta hänen tilansa on vakaa. Saudi-Arabian turvallisuusjoukot pidättivät teosta epäillyn.

Nizzan isku tuomittiin laajasti ympäri maailmaa. EU:n johtajat kehottivat torstaina uskonnollisia yhteisöjä dialogiin ja toisten ymmärtämiseen vastakkainasettelun sijasta.

Suomessa iskun tuomitsivat muun muassa puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.). Kaikkosen mukaan vapautta ja turvallisuutta on puolustettava kaikilta uhilta. Ohisalon mukaan taas terrorismin torjunta ja ääriliikkeiden toiminnan estäminen on maailmanlaajuinen ja yhteinen haasteemme.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut