Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Myrsky riepotellut erityisesti läntistä Suomea, mutta tuhot näyttävät pysyvän kohtuullisina

Syysmyrsky on kaatanut puita ja irrottanut peltikattoja erityisesti läntisessä Suomessa. Puuskat olivat kovimmillaan alkuillasta Pohjanmaan seudulla, kunnes puhuri alkoi illalla heikentyen hivuttautua kohti itää.

Päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa sanoi STT:lle iltakahdeksalta, että kovin puuskalukema oli Kaskisissa mitattu 35,8 metriä sekunnissa. Sisämaassa puuskissa yllettiin monin paikoin yli 20 metrin sekuntilukemiin.

Viljamaan mukaan luvut eivät ole erityisen poikkeuksellisia.

– Tässä on semmoinen normaali syysmyrsky menossa, hän kommentoi tilannetta illalla.

Viljamaa ennakoi myrskyn hiipuvan yön aikana, vaikka tuntuvaa tuulta riittää tiistaillekin.

Kaatuneita puita runsaasti, merkittäviä tuhoja vähän

Pelastuslaitokset erityisesti lännessä kertoivat maanantaina lukuisista mutta pääosin pienistä tuulivahinkoihin liittyvistä tehtävistä. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla myrskyyn liittyviä tehtäviä oli iltakahdeksaan mennessä ehtinyt kertyä lähes 140. Suurin niistä liittyi irronneeseen teollisuushallin kattoon.

Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella päivän kuvattiin kuluneen syysmyrskyn osalta tyypillisesti; kymmenistä tehtävistä useimmat liittyivät sähkölinjoille kaatuneisiin puihin tai irtoaviin peltikattoihin.

Sähköttömien talouksien määrä liikkui Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan iltapäivästä ja illasta pitkälti 20 000:n ja 30 000:n välillä.

Myrsky näkyi myös junaliikenteessä, joka jouduttiin maanantaina keskeyttämään sekä Oulun ja Kemin että Jämsän ja Jyväskylän välisillä rataosuuksilla. Rataliikennekeskuksen mukaan molemmat liittyivät tuulituhoihin.

Etelä-Pohjanmaan ely-keskus puolestaan kertoi maanantaina, että runsaat sateet saattavat aiheuttaa tulvia etenkin Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Myös Viljamaa arvioi illalla tulvien vaaran olevan todellinen.

Ennätyslämpöä luvassa

Lämpötilat ovat kuluvalla viikolla kipuamassa sellaisiin lukemiin, että Kemiön vuoden 2015 lämpöennätys marraskuulle, 14,3 astetta, on vaarassa rikkoutua.

– Voi olla, että Suomen marraskuun ennätys olisi liipaisimella perjantaina, Viljamaa arvioi.

Rikkoutuminen on mahdollista laajalti maan länsiosassa.