Ruokavirasto aloittaa laajan minkkien koronatartuntoja selvittävän kartoituksen Pohjanmaan turkistarhoilla. Toistaiseksi suomalaisilla minkeillä ei ole todettu koronavirustartuntoja. Minkkien lisäksi myös supikoira voi saada koronavirustartunnan.
Tarkastuksen ensimmäisessä vaiheessa on mukana kymmenen pohjalaista kuntaa, joista kustakin tarkastetaan kolme turkistarhaa. Testaukset on tarkoitus saada valmiiksi seuraavien kahden viikon aikana. Eläinten koronanäytteet otetaan itsestään kuolleista minkeistä.
Ruokaviraston tavoitteena on testata kaikki minkki- ja supikoiratarhat. Mikäli tarkastuksessa havaitaan koronavirusta, voi Ruokavirasto määrätä kyseisen tarhan turkiseläimet lopetettavaksi, kertoo STT:lle Ruokaviraston eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osaston johtaja Terhi Laaksonen.
Lopetusuhan alla ovat siinä tapauksessa myös lähialueen tarhojen eläimet, jotta viruksen mahdollinen leviäminen saadaan pysäytettyä.
– Alueellisia laajoja lopetuksia ei ole vielä suunnittelussa. Saati tällaista Tanskan malliin menoa, jossa koko minkkituotanto lopetetaan, Laaksonen sanoo.
Tanska tuhosi minkkinsä
Tanska kertoi keskiviikkona, että kaikki minkit maan turkistarhoilla aiotaan lopettaa niillä leviävän koronan takia. Tanska on ylivoimaisesti Euroopan suurin minkintuottaja, siellä viranomaisarvion mukaan tarhattuna noin 15–17 miljoonaa minkkiä.
Seuraavaksi suurimpia tuottajamaita olivat viime vuonna Euroopassa Puola, Hollanti, Kreikka ja Suomi. Suomen tämän vuoden minkkituotanto on Turkiseläinten Kasvattajain Liiton mukaan noin miljoona minkkiä.
Yksittäisiä koronatartuntoja on havaittu minkeillä myös Espanjassa ja uutistoimisto TT:n mukaan yhdeksällä tilalla Ruotsissa. Myös Alankomaissa on todettu laajoja koronavirusepidemioita minkkitarhoilla.
Massalopetukset johtaisivat alalla vaikeaan tilanteeseen
Koronaepidemia on runnellut kiisteltyä turkisalaa myös Suomessa, kun esimerkiksi turkishuutokauppoja on ollut vaikeampaa pitää. Nyt odotukset ovat toisesta näkökulmasta korkealla, sillä Hollannin ja Tanskan tilanteen takia turkisnahkoista ja siitoseläimistä voi tulla maailmalla pulaa, sillä ainakin sairastuneiden eläinten nahkat menevät hävikkiin.
Turkispula nostaisi hintoja. Tämä voisi hyödyttää suomalaisia tiloja, jos tauti pystytään täällä pitämään poissa eläimistä. Eläinten laajamittainen sairastuminen olisi alalle myrkkyä.
– Lopetustilanteessa tilat saisivat Suomessa korvausta lopetetuista eläimistä, mutta hyvien siitoseläinten mennessä tuotanto olisi erittäin vaikeaa aloittaa uudelleen.
Tartunta ihmisestä minkkiin vaatii lähikontaktia
Koronaviruksen tartunta ihmisestä minkkiin vaatii lähikontaktia. Ruokaviraston Laaksosen mukaan suomalaisilla turkistarhoilla on nyt jo käytössä tarkat suojautumis- ja hygieniatoimenpiteet. Tarhoille ei ole asiaa hengitystieoireisena tai positiivisen koronavirustuloksen saaneena. Työntekijöillä on käytössään myös suojavarusteita, kuten kasvomaskeja.
Tanskassa minkeillä on jo havaittu virusmutaatiota, joka on tarttunut myös ihmisiin.
– Näitä tartuntoja, joissa ihminen on tartuttanut minkin, on todettu paljon. Mutta niitä, joissa minkki on tartuttanut ihmisen, on ollut huomattavasti vähemmän, Laaksonen kertoo.