Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Virossa sisäministeri Mart Helme jälleen kohun keskellä – sanoi "syvän valtion" sekaantuneen USA:n vaaleihin

Virossa konservatiivis-nationalistisen Ekre-puolueen sisäministeri Mart Helmen ja hänen poikansa valtiovarainministeri Martin Helmen kommentit Yhdysvaltain presidentiksi nousevasta Joe Bidenista ovat herättäneet kuohuntaa, kertoo Viron yleisradioyhtiö .

Martin Helmen mukaan presidentinvaalit olisivat olleet "selvästi vilpilliset". Sisäministeri Mart Helmen mukaan "syvä valtio" olisi taas sekaantunut ääntenlaskentaan ja nostanut siten "roistoja" presidentinkansliaan.

Yhdysvaltojen vaaleista ei ole löytynyt todisteita vaalivilpistä. Ääntenlaskenta on kestänyt johtuen postiäänten suuresta määrästä.

Pääministeri Jüri Ratas tuomitsi kommentit, kuten myös maan ulkoministeri Urmas Reinsalu. Reinsalun mukaan kommentit ovat "hulluja" eivätkä edusta Viron virallista linjaa.

Rataksen mukaan valeuutisten jakaminen ei ole sopivaa ministereille. Hän painotti suhteiden Yhdysvaltoihin olevan Virolle hyvin tärkeät.

– Yhdysvalloilla on vahva demokratia, ja sen vaalit ovat vapaat, Ratas sanoi uutistoimisto BNS:n mkaan.

Niin Viron pääministeri kuin presidentti ovat onnitelleet Bidenia voitosta.

Oppositiopuolue Viron reformipuolueen johtaja Kaja Kallas taas sanoi, että hän aikoo tehdä Mart Helmestä epäluottamuslauseen ensi viikolla.

Helmen lausunnot Sanna Marinista kuohuttivat viime vuonna

Mart Helme on ollut toistuvasti kohujen keskellä lausuntojensa vuoksi. Hän herätti viime vuonna huomiota vähättelemällä Suomen pääministeri Sanna Marinia (sd.). Hän muun muassa sanoi, että myyjätytöstä on tullut pääministeri.

Helme myös väitti, että Suomen nykypolitiikassa nähtäisiin "punaisten historiallinen kosto valkoisille" viitaten Suomen sisällissotaan.