Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Etiopian pääministeri laittoi armeijan johdon vaihtoon – pelko konfliktin kasvamisesta sisällissodaksi kasvaa

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed on korvannut maan armeijan johtajan aseellisen konfliktin jatkuessa viidettä päivää, uutistoimisto AFP kertoo.

Hallituksen joukot ovat jatkaneet aseellisia iskujaan Tigrayn kansan vapautusrintaman (TKVR) joukkoja vastaan maan pohjoisosassa sijaitsevassa Tigrayn osavaltiossa.

Lääkärilähteet kertoivat AFP:lle, että lähes sata hallituksen sotilasta on saanut sairaalahoitoa luotien aiheuttamiin vammoihin.

Armeijan kenraali Adem Mohammedin vaihtamisen lisäksi Abiy vaihtoi muun muassa maan ulkoministerin ja liittovaltion poliisin johtajan.

Pääministeri Abiy on syyttänyt TKVR:n joukkojen hyökänneen paikalliseen sotilasleiriin. TKVR on kiistänyt syytökset.

Tigrayn alueen presidentti Debretsion Gebremichael vetosi Afrikan Unioniin tv-puheessaan, jotta järjestö tekisi tehtävänsä sisällissodan välttämiseksi.

Abiy puolestaan vetosi kansainväliseen yhteisöön, että se ymmärtäisi konfliktin kontekstin ja TKVR:n väitetyt yritykset horjuttaa maan turvallisuutta.

Käsillä on jättimäinen humanitaarinen kriisi

YK varoitti lauantaina päivätyssä raportissaan, että konfliktin pahetessa, lähes yhdeksän miljoonaa ihmistä voi joutua pakenemaan aseellisten joukkojen tieltä. Tilannetta pahentaa se, että noin 600 000 ihmistä on jo valmiiksi ruoka-avun tarpeessa Tigrayn osavaltiossa ja sen lähialueilla.

Paavi Franciscus vetosi konfliktin osapuoliin sunnuntaina, että he eivät antautuisi aseellisten välikohtausten viettelemyksille.

Tigrayn osavaltion tietoliikenneyhteydet on katkaistu, joten kokonaiskuvan ja uhrilukujen hahmottaminen on vaikeaa.

Konfliktin taustalla on maan myrskyisä lähihistoria. TKVR:n johtajat käytännössä hallitsivat Etiopiaa kolme vuosikymmentä ennen kuin Abiy nousi valtaan. Abiyn valtakaudella TKVR:n edustajat ovat kertoneet, että heitä ja heidän jäseniään on kohdeltu epäreilusti.

Viimeinen kiila osapuolten välille lyötiin, kun TKVR järjesti Tigrayn osavaltiossa vaalit syyskuussa. Maan hallitus oli määrännyt vaalit siirrättäviksi myöhempään ajankohtaan koronapandemian takia.