Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Bidenin voiton kyseenalaistanut Viron sisäministeri eroaa, syyttää mediaa

Viron sisäministeri Mart Helme eroaa tehtävästään. Oikeistopopulistiseen Ekre-puolueeseen kuuluva Helme kyseenalaisti eilen Joe Bidenin voiton Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja sai vastaansa valtavan arvosteluryöpyn.

Helme sanoi eronsa syyksi virolaisten tiedotusvälineiden panettelun ja valehtelun. Hän kiisti vaarantaneensa Viron kansallista turvallisuutta puheillaan.

Helmen mukaan häntä ei voi vaientaa eikä hän ole sanonut mitään, mistä ei olisi puhuttu myös amerikkalaisessa mediassa. Ministeri kertoi kuitenkin eroavansa, jotta hallituksen työ voi jatkua.

Mart Helmen ohella samanlaisia ajatuksia Yhdysvaltain presidentinvaaleista esitti myös hänen poikansa, valtiovarainministeri Martin Helme.

– Minusta ei voi olla epäilystäkään siitä, etteikö näitä vaaleja väärennetty, vanhempi Helme sanoi radio-ohjelmassa sunnuntaina.

Helmen mukaan presidentti Donald Trumpin syrjäyttäminen merkitsisi sitä, ettei Yhdysvalloissa enää noudateta perustuslakia.

Virossa presidentti Kersti Kaljulaid, pääministeri Jüri Ratas ja ulkoministeri Urmas Reinsalu ovat jo onnitelleet Bidenia vaalivoitosta ja tuominneet Ekre-ministereiden puheet.

Valtiovarainministeri sai luottamuslauseen

Viron oppositiopuolueille ei riittänyt sisäministeri Mart Helmen ero, vaan myös valtiovarainministerinä olevan nuoremman Helmen eroa vaadittiin.

– Mart Helmen ero on askel oikeaan suuntaan. Mutta myös Martin Helmen on otettava vastuu sanoistaan, oppositiossa olevan reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas sanoi aiemmin maanantaina.

Reformipuolueen kansanedustaja Marko Mihkelson jätti epäluottamuslauseen valtiovarainministeristä, ja Viron parlamentti äänesti siitä maanantaina illansuussa.

Valtiovarainministeri Martin Helme selvisi luottamusäänestyksestä, sillä hänen eronsa puolesta äänesti 46 kansanedustajaa. Helmen erottamiseksi olisi vaadittu 51 ääntä. Äänestykseen osallistui 100 kansanedustajaa. Yksi edustaja oli poissa.

Reformipuolue perusteli epäluottamuslausetta sillä, että myös nuorempi Helme on puheillaan vahingoittanut Viron turvallisuutta, kansainvälistä julkikuvaa ja suhteita tärkeään liittolaiseen.

Yhdysvallat tärkein liittolainen

Presidentti Kaljulaid on opposition tavoin kutsunut Helmen kommentteja hyökkäykseksi Viron demokratiaa ja maan turvallisuudelle tärkeintä liittolaissuhdetta vastaan. Kaljulaid ilmoitti eilen kutsuvansa kansallisen puolustusneuvoston koolle tällä viikolla pohtimaan ministereiden puheiden seurauksia.

– Viron turvallisuus perustuu omaan puolustuskykyymme ja suhteisiin liittolaisiimme. Olemme luoneet, vaalineet ja kehittäneet näitä suhteita monien vuosien ajan eri hallintojen kanssa, mutta tänään näimme, että ne on myös mahdollista rikkoa ja romuttaa, Kaljulaid sanoi eilen.

Puolustusneuvoston kokoonpanoon kuuluvat Virossa presidentin ja avainministereiden lisäksi muun muassa parlamentin puhemies ja puolustusvoimien komentaja.

Kaikki kolme Baltian maata ovat Naton jäseniä ja nojaavat puolustuksessaan vahvasi sotilasliittoon. Nato huolehtii maiden ilmatilan valvonnasta, ja jokaisessa maassa on myös monikansallisia Nato-joukkoja. Virossa, Latviassa ja Liettuassa pidetään kuitenkin yleisesti Yhdysvaltoja maiden turvallisuuden lopullisena takaajana.

Puolustusministeri Jüri Luikin mukaan Viron suhteessa Yhdysvaltoihin on kysymys Viron olemassaolosta.

----

Lähteenä myös ERR, AFP