Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Isisiin kuulunut saksalaisnainen sai syytteen rikoksista ihmisyyttä vastaan

Saksalaisnainen on saanut syytteen rikoksista ihmisyyttä vastaan, kertoivat Saksan liittovaltion syyttäjät keskiviikkona. Naisen epäillään tehneen rikoksensa asuessaan Syyriassa äärijärjestö Isisin jäsenenä. Epäillyt rikokset liittyvät jesidivähemmistön vainoihin Isisin hallussa olleella alueella.

Epäillyn uskotaan olevan ensimmäinen eurooppalaisnainen, joka saa vastaavan syytteen Syyriassa Isisin jäsenenä tehdyistä rikoksista.

Syyttäjien lausunnon mukaan nainen oli matkustanut Syyriaan silloin 3-vuotiaan lapsensa kanssa vuonna 2015 liittyäkseen Isisiin ja mennäkseen naimisiin Saksasta lähtöisin olleen Isis-taistelijan kanssa. Aviopuolisonsa kanssa nainen sai lisää lapsia.

Lausunnossa syyttäjät sanovat, että naisen luona vieraili säännöllisesti ystävä, jonka jesidiorja pakotettiin tekemään kotitöitä myös epäillyn kotona. Syyttäjin mukaan epäilty noudatti Isisin ideologiaa, jonka perusteella jesidien orjuuttaminen olisi oikeutettua.

Syytelistalla on muitakin rikoksia, sillä naisen sanotaan eläneen Isisin oikeudettomasti haltuunsa ottamassa talossa ja vaarantaneensa tyttärensä viemällä tämän sota-alueelle. Lisäksi syytelistalla on aselakien rikkomisia.

Isisin menetettyä alueensa Syyriassa nainen eli kurdien vankina, minkä jälkeen hänet siirrettiin ensin Turkkiin ja sitten takaisin Saksaan.

Jesiditytön näännyttäminen janoon vei oikeuteen

Saksa on asettanut syytteeseen ulkomailla tehdyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan useita sekä Saksan että muiden maiden kansalaisia. Tähän asti vain harvoissa tapauksissa syytettynä on ollut nainen.

Viime vuonna saksalaisnainen haastettiin oikeuteen epäiltynä sotarikoksesta, kun tämä oli antanut viisivuotiaan jesiditytön kuolla janoon Irakissa. Tyttö äiteineen oli saksalaisnaisen ja tämän irakilaisen puolison kotiorjina. Isisiin kuulunut irakilaismies on oikeudessa kansanmurhasta ja murhasta.

Viime kuussa toinen saksalainen tuomioistuin tuomitsi saksalais-tunisialaisen naisen vuosien vankeusrangaistukseen osallistumisesta jesiditytön orjuuttamiseen Syyriassa.

YK selvittää, täyttävätkö Isisin hirmuteot jesidejä vastaan kansanmurhan määritelmän.