Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin Financial Timesille: Populistit menestyvät, jos koronaepidemiaa ei saada hillittyä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Financial Timesin haastattelussa, että talous kärsii ja populistit lisäävät kannatustaan, jos Eurooppa ei onnistu saamaan koronaepidemiaa hallintaan.

Marin sanoo lehdessä, että kansalaiset Euroopassa saattavat syyttää hallituksia siitä, että ne ovat sulkeneet talouselämää, mikä on vaikuttanut heidän tuloihinsa ja työllisyyteensä.

– Tämä aiheuttaa enenevässä määrin mielenosoituksia ja toimii kasvualustana populistisille liikkeille ympäri Eurooppaa, hän sanoo.

Kun taloutta ja ihmisten työpaikkoja suljetaan, syntyy poliittista epävakautta.

– Populisteilla on tarjota helppoa vastauksia vaikeisiin ongelmiin, mutta heidän ratkaisunsa harvemmin ovat oikeita.

Lehti huomauttaa, että koronapandemian aikana populistipuolueet eri puolilla Euroopaa ovat menettäneet kannatustaan ja äänestäjät ovat siirtyneet kannattamaan vallassa olevia puolueita.

Marin on kuitenkin huolissaan siitä, että suuri yleisö alkaa olla väsynyt koronatilanteeseen.

– Luulen, että tilanne saattaa jopa pahentua ja ihmiset väsyä entistä enemmän. Tilanne on huonontunut syksyllä. Ihmiset haluavat usein löytää jonkun, jota syyttää, ja usein helpointa on syyttää valtiovaltaa ja poliitikkoja, hän sanoo lehdessä.

Marin sanoo haastattelussa, ettei hän näe eroa terveyden ja talouden suojelemisessa.

– Meidän on saatava virus hallintaan. Se on tärkein asia, mikä meidän on päätettävä: viruksen leviäminen on estettävä. Se on ainoa keino talouksiemme avaamiseen.

Marin toivoo, että Eurooppa laatisi yhteisen strategian koronavirusta vastaan. Hän puhui samasta toiveesta jo viikko sitten Politico -lehdessä.

Financial Times kirjoittaa, että Suomi on ainoa EU-maa, johon koronavirus ei ole toisessa aallossa iskenyt rajusti. Marinin mukaan Suomen menestykseen taudin torjumisessa on vaikuttanut laaja testaaminen ja tartuntojen jäljittäminen.

– Tämä ei ole kilpailu. Meidän on kaikkien onnistuttava, jotta olisimme turvassa.

__________________-

Korjattu klo 12.16: Se, että moni populistipuolue Euroopassa on menettänyt kannatustaan koronaepidemian aikana, oli lehden ajatusta, ei Marinin.

Korjattu klo 12.39: Myös se, että Suomi on ainoa EU-maa, johon koronavirus ei ole toisessa aallossa iskenyt rajusti, on lehden, ei Marinin ajatus.