Influenssakaudesta ennustetaan lievää – influenssarokotteet loppumassa koko maassa

Influenssakaudesta saattaa tällä kaudella tulla normaalia kesympi, ja syy löytyy koronaepidemian mukanaan tuomista rajoituksista ja suosituksista, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Kaiken kaikkiaan koronavarotoimet estävät koronan lisäksi myös kaikkia hengitysteitse leviäviä bakteereita ja viruksia.

– Siinä mielessä emme odota, että nyt tulisi mitenkään hyvin kiivas influenssakausi vaan pikemminkin lievä kausi. Esimerkiksi eteläisellä pallonpuoliskolla näin on juuri käynyt. Influenssaa on ollut siellä selvästi keskimääräistä vähemmän.

– Siis ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin, Nohynek lisää.

Rokotetilaukset täytyi tehdä kevättalvella

Aiemmin rokotteet ovat riittäneet hyvin, itse asiassa joka kaudella Suomessa on jouduttu käyttämättöminä heittämään pois noin 300 000 rokoteannosta.

Nyt on Nohynekin mukaan THL:ään kantautunut tietoja, ettei kaikkialla ole riittänyt rokotetta ikäihmisillekään.

Tälle influenssakaudelle THL tilasi 1,8 miljoonaa ja yksityissektori noin puoli miljoonaa rokoteannosta. Tilaukset piti tehdä kevättalvella, koska rokotteen valmistusprosessi kestää puoli vuotta.

Influenssarokotteiden kysyntä on kaikkialla pohjoisella pallonpuoliskolla kasvanut Nohynekin mukaan huomattavasti, arviolta yli kolmanneksen tavanomaiseen kauteen verrattuna.

– Olemme jakaneet hankitut rokoteannokset edellisen kauden kattavuuden mukaan ja sen valossa on annoksia lähetetty kuntiin väestöön suhteutettuna, Nohynek sanoo.

Hänen mukaansa saattaa olla, että ihmiset ovat nyt heränneet reippaasti ottamaan influenssarokotuksia. Onhan viestitetty, että influenssan ja koronan samanaikainen sairastaminen on huono yhdistelmä.

Rokotuksia jouduttu keskeyttämään monin paikoin

Influenssarokotteet ovat loppuneet Ylitorniolla, kertoo kunta tiedotteessa. Rokotteista ei ole toistaiseksi tulossa lisätoimituksia. Kunta kertoo rokotteiden loppuneen ensimmäistä kertaa rokotusohjelman historian aikana.

Influenssarokotteet ovat loppumassa myös Helsingin, Tampereen, Oriveden ja Turun kaupungeissa sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä Eksotessa. Uusia rokotusajanvarauksia ei enää tehdä, mutta jo rokotusajan varanneita ihmisiä rokotetaan niin kauan kuin rokoteannoksia riittää.

– Tilanne on todella harmillinen. Meillä olisi täysi valmius rokottaa sekä siihen tarkoitukseen vuokrattuna hyvät ja turvalliset tilat, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei pysty toimittamaan kuntiin lisää rokotteita, sanoo tiedotteessa ylihoitaja Jaana Piispanen Turun avoterveydenhuollosta.

Turussa influenssarokotuksia on tänä vuonna koronavirustilanteen vuoksi annettu Turun messukeskuksessa.

Helsinki ja Turku kertovat tiedotteissaan, että influenssarokotteet ovat suuren kysynnän vuoksi loppumassa koko maasta. Rokotteiden riittämiseksi THL on ohjeistanut kuntia ja sairaanhoitopiirejä antamaan rokotteen ensisijaisesti riskiryhmiin kuuluville ihmisille, kertoo Tampere tiedotteessaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut