Koronarokotukset saattavat alkaa Yhdysvalloissa jo joulukuun alussa

Aluksi tarkoitus on rokottaa terveydenhuollon työntekijöitä, vanhuksia ja muita riskiryhmiin kuuluvia. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Koronarokotukset saattavat alkaa Yhdysvalloissa jo pari päivää sen jälkeen kun Pfizerin ja Modernan kehittämät rokotteet on hyväksytty, sanoi maan rokotekehitysohjelman johtaja Moncef Slaoui CNN :n haastattelussa.

Ensimmäiset rokotukset annettaisiin siten mahdollisesti jo 11. joulukuuta, sillä rokotteiden hätähyväksynnästä päättävä elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n komitea kokoontuu 8.–10. joulukuuta.

– Suunnitelmamme on, että voisimme alkaa toimittaa rokotteita 24 tunnin kuluessa hyväksynnästä, joten uskoisin, että se voisi tapahtua 11. tai 12. joulukuuta.

Alkuvaiheessa rokotetta ei kuitenkaan riitä kaikille, Slaoui sanoi. Parhaimmillaan noin 20 miljoonaa amerikkalaista voisi saada rokotteen vuodenvaihteeseen mennessä. Aluksi tarkoitus on rokottaa terveydenhuollon työntekijöitä, vanhuksia ja muita riskiryhmiin kuuluvia.

Slaoui ennakoi, että lasten rokottamiseen voidaan edetä mahdollisesti toukokuussa. Nuorimmat Pfizerin rokotetesteihin osallistuneet ovat olleet 12–14 vuoden ikäisiä. Rokotteiden hyväksyminen nuoremmille vaatii lisää tutkimusta, hän sanoi.

Yhdysvalloissa ylittyi lauantaina 12 miljoonan koronatartunnan raja. Tauti leviää nyt rajusti, sillä 11 miljoonan tapauksen raja ylitettiin vasta viime sunnuntaina. Terveysviranomaiset ovat huolissaan, että kiitospäivän vietto torstaina vauhdittaa tartuntojen kasvua vielä entisestään.

Trumpin saama hoito hyväksyttiin

FDA ilmoitti aiemmin sallineensa lääkeyhtiö Regeneronin kehittämän hoitomuodon käytön koronavirustautiin hätätapauksissa.

Synteettisiin vasta-aineisiin perustuva hoitomuoto sai runsaasti julkisuutta, kun sitä käytettiin apuna maan presidentin Donald Trumpin koronatartunnan taltuttamisessa. Hoitomuodon on katsottu lievittävän taudin oireita.

Viraston mukaan hoidon salliminen voi vähentää maan terveydenhuoltojärjestelmän rasittumista pandemiassa. Viranomaisten mukaan hyväksyntäpäätös perustui kokeisiin, jotka oli tehty 799 potilaalla. Testipotilaiden oireet vaihtelivat lievistä keskivaikeisiin.

Hoidetuista riskiryhmäpotilaista vain kolme prosenttia tarvitsi sairaalahoitoa. Verrokkina plasebohoitoa saaneiden potilaiden kohdalla osuus oli yhdeksän prosenttia. Regeneronin hoidon saaneilla oli myös vähemmän virusta elimistössään kuin plaseboa saaneilla.

Regeneron on arvioinut, että se voi valmistaa lääkeannoksia 80 000 potilaalle kuun loppuun mennessä ja noin 300 000:lle ensi vuoden tammikuun loppuun mennessä.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 19.46: Moncef Slaoui ei ole maan elintarvike- ja lääkeviraston johtaja vaan rokotekehitysohjelman johtaja.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut