Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Financial Times: Koronapandemia uhkaa lisätä sukupuolten välistä epätasa-arvoa työmarkkinoilla

Koronapandemia uhkaa kärjistää sukupuolten välistä epätasa-arvoa työmarkkinoilla, sillä monet koronapandemian myötä tulevat uudet työpaikat ovat miesvaltaisilla aloilla, kertoo Financial Times.

Tilastojen ja kyselytutkimusten mukaan pandemia on lisännyt yritysten teknologian käyttöä. Kun koko maailmantalous on ollut turbulenssissa, automatisaation ja digitalisaation toimialat ovat menestyneet.

Financial Timesin virallisten lukujen mukaan tänä vuonna on luotu jo lähes 800 000 ohjelmointiin ja siihen liittyvien palveluiden työpaikkaa halki Euroopan unionin, Britannian, Yhdysvaltojen, Japanin ja Australian.

Monissa maissa myös muut teknologian alan työpaikat ovat lisääntyneet. Näillä aloilla miehet ovat yliedustettuina.

Kontrasti teknologian alan työpaikkojen ja muiden työpaikkojen välillä on suuri, sillä työttömyys on lisääntynyt suurimassa osassa kehittyneitä maita viimeisten kuukausien aikana.

Eniten iskua ovat ottaneet matalapalkka-alat, jotka työllistävät isoksi osaksi naisia.

"Covid-19 uhkaa monien naisten työtä ja toimeentuloa"

Financial Timesin mukaan yli 30 OECD-maassa naiset ovat todennäköisemmin määräaikaisissa työsuhteissa kuin miehet.

Mariagrazia Squicciarini OECD:n tiedeteknologian osastolta sanoo, että pandemia voi osaltaan kasvattaa sukupuolten välistä kuilua kuten palkkaeroja.

Pandemia on lisännyt it-, tiede- ja insinöörialan työpaikkojen kysyntää. Näille aloille naisia kouluttautuu miehiä vähemmän.

Kansainvälisen työjärjestö ILOn tasa-arvo- ja monimuotoisuusosaston johtaja Shauna Olney sanoo, että naisille kasautuu edelleen pandemian pahimmat haittavaikutukset.

– Covid-19 uhkaa monien naisten työtä ja toimeentuloa, hän sanoo.

Olneyn mukaan nopeat ja tehokkaat toimet ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta riski työolojen ja uranäkymien huononemiseen pienenee.

ILO on vaatinut hallituksia kohdistamaan tukea niille aloille, joita korona on eniten kurittanut ja aloille, jossa naiset ovat yliedustettuina.

Vaikka teknologia-alan työpaikat ovat koronapandemian aikana lisääntyneet, Squicciarini huomauttaa, että koronan aikana myös terveydenhuollon alan työpaikkojen määrä on kasvanut ja tällä alalla naiset ovat puolestaan yliedustettuina.