Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ilmoittaa jättävänsä palkkatasa-arvon edistämiseen tähtäävän kolmikantaisen työryhmän.
EK:n kertoo protestoivansa sitä, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on järjestön mielestä rikkonut kolmikantaisen lainvalmistelun periaatteita.
Työnantajajärjestöä työryhmässä on edustanut EK:n tasa-arvoasiantuntija Katja Leppänen. Hän syyttää työryhmää johtanutta STM:n tasa-arvoyksikköä siitä, että yksikkö on tuonut ryhmälle itse valmistelemansa lakimuutosluonnokset viimeisteltäväksi aidon kolmikantaisen valmistelun sijaan.
Järjestön tiedotteessa Leppänen syyttää yksikön käyttävän työryhmää keppihevosenaan. Hän kiistää STT:lle jyrkästi, että EK:n vetäytymisessä olisi kyse asiasisällöstä, vaan työtavoista. Hän kutsuu työryhmässä koettua valmistelua erittäin poikkeuksellisesti.
– Palkka-avoimuutta voidaan kyllä lisätä. Varmaan kaikilla osapuolilla on omat kantansa, minkälaisilla yksityiskohdilla sitä tulisi tehdä, mutta näitä ei työryhmässä käsitellä avoimesti ollenkaan, Leppänen sanoo.
Hän huomauttaa, että EK on mukana monessa kolmikantaisessa työryhmässä, joissa käsitellään sukupuolten välisen tasa-arvon parantamista, esimerkiksi perhevapaiden kautta.
Kolmikantaiseen lakimuutosten valmisteluun osallistuvat valtion sekä työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen edustajat.
"Pyrimme tietenkin hyvään lainvalmisteluun"
Työryhmää ja ministeriön tasa-arvoyksikköä johtava Tanja Auvinen kiistää väitteen kolmikantaperiaatteen rikkomisesta ja pitää EK:n vetäytymispäätöstä valitettavana.
EK:n päätöksestä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat . Leppänen kritisoi ministeriötä lehdelle siitä, että se toi jo työryhmän toiseen kokoukseen valmistelemansa lakipykälän palkka-avoimuuden merkittäväksi lisäämiseksi.
Auvinen sanoo STT:lle, että ministeriössä on viime vuosien aikana tehty paljon valmistelutyötä asian eteen ja käsitelty nimenomaan palkka-avoimuutta. Hänen mukaansa asiaa on käsitelty myös kolmikantaisessa työryhmässä edellisen vaalikauden lopulla alkuvuonna 2019.
– Heillä on varmaan eri näkemys siitä, että on lähdetty pykälistä liikkeelle. Nähdäkseni niin voi menetellä, koska alla on niin paljon valmistelutyötä, jota on tehty myös kolmikannassa. Pyrimme tietenkin hyvään lainvalmisteluun, se on ilman muuta selvää, Auvinen sanoo.
Leppänen vastaa sanomalla, että ministeriö on itse voinut päättää, mitä valmistelua se tekee. Edellisellä vaalikaudella toiminut työryhmä ei hänen mukaansa ollut lainsäädäntöryhmä, minkä lisäksi sen työ jäi kesken.
– He voivat itse kokea, että asiaa on kovasti selvitetty, mutta on selvitetty vain heidän omasta näkökulmastaan. Ei siten kuin normaalisti, että kaikki työryhmän jäsenet saavat välttämättöminä pitämänsä asiat selvitettyä ennen kuin pykäliä lähdetään vääntämään, Leppänen sanoo.
Työryhmän jatko auki
Kolmikantainen työryhmä palkka-avoimuuden lisäämiseksi asetettiin pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministerin Thomas Blomqvistin (r.) päätöksellä elokuun lopulla. Sen taustalla on hallitusohjelman kirjaus työmarkkinoiden tasa-arvon lisäämiseksi.
– Perusteettomien palkkaerojen ja palkkasyrjinnän poistamista edistetään lisäämällä palkka-avoimuutta lainsäädännön keinoin. Perusteettomiin naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin puututaan nykyistä tiukemmin, ohjelmaan on kirjattu.
Työryhmän toimikausi kestää maaliskuun loppuun. Auvinen ei osaa toistaiseksi ottaa kantaa siihen, miten työryhmä aikoo jatkaa työtään tai pyritäänkö työnantajajärjestö houkuttelemaan takaisin ryhmään.
Hän kertoi maanantaina aamupäivällä, ettei ole vielä saanut EK:lta itseltään ilmoitusta vetäytymisestä ja on vielä mediatietojen varassa.
EK voi Leppäsen mukaan palata työryhmään, jos sen työsuunnitelmaa muutetaan tai jos ministeri Blomqvist antaa vakuutuksensa kolmikantaisuuden noudattamisesta.