Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Ruokavirasto: Minkkitarhoilta ei löytynyt koronavirusta

Suomalaisilta minkkitarhoilta ei löytynyt kartoituksessa koronavirusta, tiedottaa Ruokavirasto. Ruokaviraston mukaan kaikki tutkitut näytteet 30 minkkitarhalta olivat negatiivisia.

Ruokaviraston mukaan testitulokset osoittavat, että turkistarhoilla käytössä olevat tehostetut hygienia- ja suojautumistoimenpiteet toimivat koronavirustartuntojen ehkäisyssä. Toimenpiteitä on kuitenkin jatkettava siihen saakka, kunnes koronaviruspandemia on hallinnassa.

Ruokavirasto testasi minkkitarhoja kymmenen pohjalaiskunnan alueella. Tarhojen koronavirusseurantaa aiotaan jatkaa ensi kesään saakka.

Testejä kuolleille ja eläville eläimille

Minkkien koronavirustartuntoja tutkitaan sekä elävistä että kuolleista eläimistä. Turkistarhaajien tulee lähettää säännöllisesti Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi itsestään kuolleita tai heikkokuntoisina lopetettuja turkiseläimiä. Lisäksi kunnaneläinlääkärit tekevät turkistarhoilla näytteenottoja myös eläville eläimille.

Eläviltä eläimiltä näytteitä otetaan, jos turkistarhan eläimillä epäillään oireiden tai muun perusteella koronavirustartuntaa, jos kuolleita eläimiä ei ole lähetetty Ruokavirastolle tutkittavaksi tai jos turkistarhalta myydään muualle jalostus- tai siitoseläimiä.

Ruokavirasto määrää turkistarhan minkit, muut näätäeläimet ja supikoirat lopetettavaksi, jos eläimissä todetaan koronavirustartunta.

Koronavirus tarttuu ihmisestä minkkiin helposti. Tartunnan voi saada myös supikoira. Minkkitarhoilla esimerkiksi Tanskassa ja Alankomaissa on todettu laajoja koronavirusepidemioita, joihin on liittynyt myös ihmisten koronatartuntoja.

Suomessa on noin 700 turkistilaa. Niiden tuotanto menee lähes kokonaan vientiin.