Suomessa on raportoitu 322 uutta koronavirustartuntaa – IL: STM valmistelee tekstiviestiä kaikille suomalaisille koronatilanteen vakavuudesta

Iltalehden tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suunnittelee lähettävänsä kaikkiin suomalaisiin kännykkäliittymiin tekstiviestin, jossa varoitetaan koronatilanteen nopeasta huonontumisesta. Ministeriölähde on vahvistanut tekstiviestin valmistelun lehdelle.

Koko kansalle suunnattavan tekstiviestin lähettämistä ei ole käsitelty vielä hallitustasolla, IL kertoo. STM tarvitsee toimelle vähintäänkin hallituksen johtoviisikon tuen. Ministeriössä on päädytty tekstiviestin suunnitteluun, koska korona-tilanne on huonontunut maassa todella nopeasti.

– Nyt on ollut pakko saada kaikki alueet ymmärtämään, että pitää tehdä nyt heti eikä joskus kahden viikon kuluttua, lähde sanoo lehdelle.

Valtiovalta on käyttänyt tekstiviestimahdollisuutta koronakriisin aikana kaksi kertaa aiemmin: Uudenmaan sulkemisen yhteydessä ja kun suomalaisia oli yhä huomattava määrä ulkomailla.

Suomessa raportoitu kaikkiaan yli 24 600 tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi sunnuntaina, että Suomessa on raportoitu 322 uutta koronavirustartuntaa. Uusista tartunnoista 165 raportoitiin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 314 tartuntaa, mikä on 2 290 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Koronaepidemian alusta lähtien Suomessa on raportoitu yhteensä 24 629 tartuntaa.

Viruksen ilmaantuvuusluku on Uudellamaalla nyt noin 183, kun se on koko maassa noin 92. Ilmaantuvuusluku kuvaa tautitapauksien määrää sataatuhatta ihmistä kohti viimeisten kahden viikon aikana.

Perjantaihin mennessä Suomessa oli raportoitu 393 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta. Keskiviikosta kuolemien määrä oli lisääntynyt viidellä.

Sairaalahoidossa oli perjantaina koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi 152 ihmistä, ja heistä 19 oli tehohoidossa.

Pirkanmaalle kovempia koronasuosituksia ensi keskiviikosta alkaen

Pirkanmaalle tulee ensi keskiviikkona voimaan aiempaa tiukempia koronasuosituksia, kertoo Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä. Suositusten tavoitteena on estää Pirkanmaan joutuminen koronaviruksen leviämisvaiheeseen. Tällä hetkellä maakunta on viruksen kiihtymisvaiheessa.

Julkisissa sisätiloissa, museoissa ja teattereissa sekä kaikissa yleisötilaisuuksissa yleisömäärä suositellaan rajattavaksi korkeintaan kymmeneen henkilöön. Yksityistilaisuuksissa jatketaan enintään 10 osallistujan suositusta.

Julkiset ja yksityiset sisäliikuntatilat suositellaan suljettaviksi. Lisäksi suositellaan, että aikuisten joukkueurheilu sekä kontakti- ja kamppailulajit laitetaan tauolle.

Myös monet muut julkiset sisätilat suositellaan pantavaksi säppiin. Tämä koskee esimerkiksi uimahalleja, kylpylöitä ja kauppakeskusten oleskelutiloja. Kirjastojen suositellaan tarjoavan rajattua palvelua.

Tarpeetonta matkustamista suositellaan vältettäväksi Pirkanmaalta Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheessa oleviin maakuntiin, kuten Päijät-Hämeeseen ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Nämä suositukset ovat voimassa joulukuun 21. päivään asti.

– Viime kädessä rajoitustoimien onnistumisen ratkaisee se, kuinka hyvin ihmiset noudattavat näitä toimia ja kuinka hyvin maskeista ja etäisyyksistä huolehditaan, Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly sanoi pandemiaohjausryhmän tiedotustilaisuudessa.

Lähes kaikki keinot käytössä

Toisen asteen opetus jatkuu Pirkanmaalla lähiopetuksena. Lylyn mukaan käyttöön onkin otettu lähes kaikki keinot koulujen etäopetusta lukuun ottamatta.

– Opetuksen osalta on lähdetty siitä, että perusasteella ja toisella asteella halutaan pitää lähiopetus yllä ja säilyttää lasten mahdollisuus koulussa opiskeluun hyvin. Myös kotien tilanne rauhoittuu, kun lapset käyvät koulussa, Lyly sanoi.

Hän huomautti, että tartuntoja ei juuri ole tullut kouluissa, vaan vapaa-ajalla.

Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan kuitenkin Pirkanmaalla päätettäväksi tai siirrettäväksi etäopetukseen.

Tilanne huonontunut viikon aikana

Pirkanmaalla on edeltäneen seitsemän vuorokauden aikana todettu 201 uutta tartuntatapausta. Sunnuntaihin mennessä on todettu 14 vuorokauden aikana 62 tartuntaa 100 000 asukasta kohti, ja luku on kaksinkertaistunut vajaan viikon aikana.

.– Valtakunnallinen koronatilanne on heikentynyt. Pirkanmaankin tilanne on mennyt kuluneen viikon aikana huonompaan suuntaan, infektioylilääkäri Jaana Syrjänen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Yli 50-vuotiaiden osuus kaikista tartunnan saaneista on Syrjäsen mukaan kasvanut edellisviikosta. Yli 70-vuotiailla tartunnat ovat yksittäisiä, koska Pirkanmaalla ei ole ollut hoivakotien epidemioita.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on Syrjäsen mukaan hoidossa toistakymmentä koronapotilasta, mikä on enemmän kuin milloinkaan Pirkanmaan epidemian aikana.

– Tästä määrästä kyllä hyvin selvitään, ja isommistakin luvuista, mutta silloin se vääjäämättä merkitsee muiden sairauksien hoidon vaikeutumista ja viivästymistä, Syrjänen sanoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut