Pohjois-Pohjanmaalle uusia suosituksia koronaepidemian leviämisvaiheeseen – kouluja etäopetukseen, ryhmäharrastustoiminta seis, yksityistilaisuuksia ei järjestetä

Pohjois-Pohjanmaalle on annettu uusia suosituksia koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi, kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri. Alueellinen koordinaatioryhmä linjasi alueen kunnille annetuista suosituksista tänään, ja ne astuvat voimaan välittömästi.

Koordinaatioryhmä kertoi lauantaina Pohjois-Pohjanmaan siirtyneen leviämisvaiheeseen.

Esimerkiksi yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä suositellaan rajattavan 10 henkeen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valmistelee päätöstä kokoontumisrajoituksista suosituksen mukaisesti.

Myös kuntien hallinnoimat sekä yksityisten toiminnanharjoittajien julkiset tilat suositellaan suljettavaksi.

– Alueellinen koordinaatioryhmä linjaa suosituksista, mutta päätökset esimerkiksi julkisten tilojen, kuten kirjastojen ja uimahallien sulkemisesta tekee lopulta kunta, sanoo alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juha Korpelainen tiedotteessa.

Koordinaatioryhmän suositukset ovat voimassa 18. joulukuuta asti. Suositusten täytäntöönpanosta ja aluehallintoviraston päätöksestä tiedotetaan tiistaina.

Maskisuositus laajalti käyttöön, koulut ja työt toteutettava etänä

Maskisuositus on voimassa kaikille yli 15-vuotiaille muun muassa julkisessa liikenteessä, julkisissa tiloissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa sekä työpaikoilla.

Kaikkien toisen asteen koulujen sekä korkeakoulujen suositellaan siirtyvän etäopetukseen. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta. Lisäksi etätyötä suositellaan mahdollisimman laajasti.

Koordinaatioryhmä ei suosittele yksityistilaisuuksien järjestämistä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta suositellaan keskeytettävän. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta alle 12-vuotiaiden osalta voi harkinnan mukaan jatkua, mutta 12–17-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnan jatkamisen suhteen tulee käyttää erityistä harkintaa.

Oulussa yksi maan korkeimmista ilmaantuvuusluvuista

Oulussa on ollut tällä viikolla jyrkkä nousu koronavirustartunnoissa. Sunnuntai-iltapäivään mennessä kaupungissa on todettu 227 tartuntaa, kertoi terveysjohtaja Jorma Mäkitalo Oulun kaupungin johtoryhmän tiedotustilaisuudessa.

Karanteeniin on tällä viikolla asetettu yli 700 ihmistä. Sairaalahoidon tarve ei kuitenkaan ole kasvanut, Mäkitalo kertoi.

Kaupungin ilmaantuvuusluku on 147 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Luku on Suomen korkeimpien joukossa, ja Oulua korkeammat luvut ovat Helsingissä, Vantaassa, Espoossa ja Lahdessa.

Oulun kaupunki kertoi perjantaina, että Storan Enson Oulun tehtaalla on todettu laaja tartuntarypäs. Mäkitalon mukaan tehtaan tartuntarypäs ei yksinään selitä tartuntojen jyrkkää nousua, vaan kaupunkiin heijastuu koko maan tilanne.

Ouluun määrättiin sairaanhoitopiirin suosittelemat rajoitukset

Oulun kaupungin johtoryhmä päätti tänään uusista tiukemmista rajoituksista, ja ne ovat voimassa 1. joulukuuta alkaen. Rajoitukset noudattavat Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän antamia suosituksia ja jatkuvat 18. joulukuuta asti.

Kaupungin kuntosalit ja uimahallit sekä kauppakeskusten yleiset tilat suljetaan. Myös museot ja kulttuurilaitokset sulkevat ovensa. Kirjastoissa ja kaupungin asiointipisteissä on rajattu palvelu.

Kaikki lasten, nuorten ja aikuisten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu ja kilpailumahdollisuudet kuitenkin turvataan, ja ottelut järjestetään ilman yleisöä.

Riskiryhmien suojaamiseksi kaupunginsairaalaan tulee vierailukielto. Lisäksi kaupungin sekä yksityisten toimijoiden asumispalveluissa ja hoivayksiköissä tulee välttää vierailuja.

Toisen asteen opetuksessa siirrytään etäopetukseen koeviikon jälkeen 2. joulukuuta. Kaupungilla on valmius tarvittaessa siirtää perusopetus osittain etäopetukseen nopealla aikataululla.

Varsinais-Suomi on uhassa siirtyä koronapandemian leviämisvaiheeseen

Myös Varsinais-Suomi on uhassa siirtyä koronapandemian leviämisvaiheeseen, totesi sen alueellinen koordinaatioryhmä tänään ylimääräisessä kokouksessaan.

Koordinaatioryhmä valmistelee maakuntaan uusia suosituksia sosiaali- ja terveysministeriön (STM) antamiin ohjeistuksiin perustuen. Uusista suosituksista kerrotaan tiistaina.

– Suosituksia valmistellaan muun muassa julkisten ja yksityisten tilojen aukioloon ja urheilu- ja harrastustoimintaan liittyen sekä yleisö- ja yksityistilaisuuksien osallistujamääristä sekä etäopetuskäytännöistä ja maskien käytöstä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrotaan.

Koronavirustaudin ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on kääntynyt uudelleen nousuun, ja on nyt 58,5 kahden viikon ajalta sataatuhatta asukasta kohden.

– Perjantaina maakunnassa todettiin 39 ja lauantaina 32 uutta koronavirustartuntaa. Tämä on merkittävästi enemmän kuin aiemmin marraskuussa, jolloin tartuntoja on todettu päivittäin puolet vähemmän, tiedotteessa myös kerrotaan.

Koordinaatioryhmä painottaa, että tässä vaiheessa jo annettuja suosituksia noudatettaisiin erityisen huolellisesti.

Kolme sairaanhoitopiiriä leviämisvaiheessa

Koronavirusepidemian alueelliset erot ovat edelleen suuria, vaikka virus on levinnyt laajalle. Vakavimmassa epidemiatilanteessa eli leviämisvaiheessa ovat tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

Sairaanhoitopiirit luokittelevat itsensä epidemiatilanteen mukaan joko perusvaiheeseen, kiihtymisvaiheeseen tai leviämisvaiheeseen. Yksittäisten kuntien tai kaupunkien luokitus voi poiketa muusta alueesta.

Koko maassa on voimassa muun muassa etätyösuositus sekä kasvomaskisuositus vähintään julkisessa liikenteessä. Kiihtymisvaiheessa maskisuositus laajenee muun muassa julkisiin sisätiloihin ja toisen asteen oppilaitoksiin silloin, kun turvavälejä ei voi pitää. Leviämisvaiheessa maskeja suositellaan aina julkisissa tiloissa, mukaan lukien oppilaitoksissa yläkoulusta alkaen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut