Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Käräjäoikeus hylkäsi useimpien syytteet jutussa, jossa varusmiehiä kylmetettiin Ilmavoimien päättöharjoituksessa – kahdelle ammattisotilaalle sakot

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on antanut tuomionsa llmavoimien toissa vuoden päättöharjoituksen tapahtumista. Jutussa oli kyse varusmiesten kylmettämisestä lumessa ja avannossa.

Harjoituksessa kiinni otetuille varusmiehille pidettiin taktisia puhutteluja. Niiden aikana heitä kylmetettiin muun muassa makuuttamalla maassa vähissä vaatteissa, hieromalla lunta paljaille jaloille ja seisottamalla avannossa esimerkiksi sääreen asti.

Oikeus tuomitsi kaksi kouluttajana toiminutta ammattisotilasta sakkoihin, mutta hylkäsi muiden syytteet. Sakkorangaistusta vaadittiin kaikkiaan 21 ihmiselle, joista 18 oli varusmiehiä.

Luutnanttikaksikko tuomittiin pahoinpitelyistä ja palvelusrikoksista. Heistä toinen sai 80 päiväsakkoa, mikä tekee maksettavaa 480 euroa, ja toinen 60 päiväsakkoa, josta hänen tuloillaan tulee maksettavaa 2 460 euroa.

Kouluttajat velvollisia puuttumaan

Tuomiossa todetaan, että harjoituksessa varusmiesten kouluttajina toimineiden luutnanttien on pitänyt tuntea palvelusturvallisuuteen, Puolustusvoimien normeihin, sodan oikeussääntöihin sekä sotavankien kohteluun liittyvät perusasiat. Kouluttajina he ovat olleet velvollisia seuraamaan, valvomaan ja tarvittaessa puuttumaan kaikkien tilanteeseen liittyneiden varusmiesten toimintaan.

Oikeuden mukaan syytettyinä olleiden varusmiesten kertomuksista on ilmennyt heidän luottaneen siihen, että kouluttajat puuttuvat heidän toimiinsa ja lopettavat ne tarvittaessa, jos ne eivät ole oikein, sallittuja tai ylittävät rajan.

Oikeus otti tuomiossaan huomioon myös sen, että asianomistajat eli epäillyt uhrit eivät ole keskeyttäneet tapahtumia, vaikka heillä olisi ollut siihen mahdollisuus, toisin kuin tyypillisessä pahoinpitelytilanteessa.

– Käräjäoikeus katsoo, että vaikka varusmiesvastaajien toimintaa ei voida pitää oikeana eikä hyväksyttävänä, asianomistajien on kunkin katsottava antaneen menettelyyn suostumuksensa, kun he eivät ole sitä keskeyttäneet. - - - Käräjäoikeus katsoo, että varusmiesvastaajien toimintaa ei voida pitää oikeudenvastaisena eikä pahoinpitelytekoja siten heidän osaltaan rangaistavina.

Tuomiossa myös sanotaan, että koska kouluttajat eivät ole ensimmäisenä päivänä puuttuneet puhuttamisen yhteydessä tehtyihin toimiin, varusmiehille on syntynyt tai ainakin voinut syntyä käsitys, että heidän toimintansa tilanteessa on ollut hyväksyttävää.

Päättöharjoitus järjestettiin Jämsän Hallissa marraskuussa 2018.