Venäjä ja Turkki sopuun Vuoristo-Karabahin rauhanturvaamisesta – Armenia luovutti viimeisen valtaamansa alueen sovitusti Azerbaidzhanille

Turkki ja Venäjä ovat päässeet sopuun Vuoristo-Karabahin alueen tulitauon valvonnasta, kertoi Turkin puolustusministeriö tiistaina.

Maat ovat sopineet, että alueelle perustetaan yhteinen rauhanturvakeskus niin pian kuin mahdollista. Turkin parlamentti hyväksyi jo aikaisemmin tässä kuussa rauhaturvaamistehtävän, jonka kestoksi sovittiin vuosi.

Tehtävän yksityiskohtien määrittelemisen parlamentti jätti Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille.

Venäjä on toistuvasti painottanut, etteivät aselepoehdot salli turkkilaisten maajoukkojen sijoittamista alueelle.

Armenia luovutti varhain tiistaina Suomen aikaa tulitaukosopimuksen mukaisesti takaisin Azerbaidzhanille Lachinin alueen, joka oli viimeinen kolmesta luovutettavaksi sovitusta alueesta.

Vuoristo-Karabahin taistelut kestivät kuusi viikkoa, ja niissä kuoli ainakin 1 400 ihmistä.

Asukkaat sytyttivät taloja tuleen Lachinissa

Kuten aiemmin luovutetuilla Aghdamin ja Kalbajarin alueilla, myös Lachinin alueella asuneet armenialaiset veivät lähtiessään mukanaan karjaa, polttopuita, huonekaluja ja jopa muovisia vesijohtoputkia. Jotkut asukkaat sytyttivät myös talojaan tuleen lähtiessään.

Armenialaisen paikallisen viranomaisen Davit Davtjanin mukaan asukkaiden piti poistua alueelta maanantai-iltana kello 18 mennessä. Ainoastaan niin sanotulle Lachinille käytävälle asumaan jäävät 200 ihmistä saivat jäädä aloilleen.

– Asukkaat, jotka eivät voineet lähteä, koska heillä ei ollut mitään paikkaa minne mennä, sanoivat jäävänsä käytävään ja katsovansa, mitä tiistaina tapahtuu, Davtjan sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Lachinin käytävä on tulitaukosopimuksessa määritelty käytävä, joka johtaa Vuoristo-Karabahin pääkaupungista Stepanakertista Armenian rajalle. 60 kilometrin mittaisen käytävän turvallisuudesta vastaavat venäläiset tarkkailijat, joita on alueella 2 000. Tulitaukosopimuksessa armenialaiset jäivät asumaan Vuoristo-Karabahin alueella niille alueille, jotka olivat armenialaisjoukkojen hallussa tulitauon alkaessa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut