Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarajoitukset laittavat itsenäisyyspäivän juhlinnan uusiksi – ei mielenosoituksia, perinteisiä Linnan juhlia tai Hurstin lohikeittotarjoilua

Itsenäisyyspäivää juhlitaan Suomessa sunnuntaina poikkeusoloissa. Koronarajoitukset vaikuttavat monien perinteisten tapahtumien järjestelyyn, ja esimerkiksi Linnan juhlien perinteistä kutsuvieraskättelyä ei nähdä televisiosta ollenkaan.

Perinteisten Linnan juhlien sijasta presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion voi nähdä Presidentinlinnasta televisioitavassa itsenäisyyspäivän erikoislähetyksessä huomenna illalla kello 19.30 alkaen.

Myös ekumeeninen jumalanpalvelus sekä itsenäisyyspäivän perinteinen lipunnosto järjestetään ilman yleisöä.

Lipunnosto järjestetään tänä vuonna Hämeenlinnassa perinteisen Helsingin Tähtitorninmäen sijasta. Nyt on ensimmäinen kerta, kun 64:ttä kertaa järjestettävässä tapahtumassa nostetaan lippu salkoon Helsingin ulkopuolella. Lipunnosto siirrettiin alun alkaen Helsingistä Hämeenlinnaan Uudenmaan koronarajoitusten takia, mutta koronatilanteen pahennuttua myös Hämeenlinnassa on tilaisuus päätetty järjestää ilman yleisöä.

Lisäksi muita lipunnostoja ja seppeleenlaskuja tehdään huomenna aamusta alkaen eri puolilla Suomea. Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä Puolustusvoimien ylipäällikkö, presidentti Niinistö sekä Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen laskevat seppeleet porrastetusti aamupäivällä.

Tänä vuonna ei perinteistä paraatia

Poikkeusjärjestelyt näkyvät myös Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän juhlinnassa. Tänä vuonna ei järjestetä perinteistä valtakunnallista paraatia, eikä sen tilalle suunniteltuja Porin prikaatin ja Porin kaupungin itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelusta tai juhlatilaisuutta Keski-Porin kirkon sankariristillä.

Alkuperäisten suunnitelmien sijasta Porin kaupunki ja Porin prikaati sekä muut alueen järjestöt suorittavat sankariristillä seppeleenlaskun ilman yleisöä. Seppeleen laskee prikaatin komentaja, prikaatikenraali Mika Kalliomaa.

Ilmavoimat ja Merivoimat juhlistavat itsenäisyyspäivää ylilennoilla sekä alusten kunniakäynneillä eri puolilla Suomea. Tänä vuonna yleisö ei kuitenkaan pääse tutustumaan Merivoimien aluksiin koronarajoitusten vuoksi.

Ilmavoimien Hornet-hävittäjät tekevät ylilentoja eteläisen ja keskisen Suomen yllä. Helsingissä Hietaniemen hautausmaan Hornetit ylittävät kymmeneltä aamulla ja Kalevankankaan hautausmaan Tampereella noin kello 10.42. Ilmavoimat muistuttaa lentoja katsomaan tulevaa yleisöä koronarajoitusten noudattamisesta.

Hurstin itsenäisyyspäivän lohikeittotarjoilu peruttu

Koronarajoitukset vaikuttavat myös vähemmän virallisiin itsenäisyyspäivän tapahtumiin. Helsingissä hyväntekeväisyystyötä tekevä Hurstin apu on joutunut perumaan itsenäisyyspäivän lohikeittotarjoilun Helsingin Rautatientorilla. Jo aiemmin Hurstin apu kertoi joutuneensa perumaan myös vähävaraisille suunnatun jouluaaton juhlan Helsingin Messukeskuksessa.

Koronapandemia vaikuttaa myös monessa korkeakoulukaupungissa tuttuihin opiskelijoiden itsenäisyyspäivän soihtukulkueisiin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat ja opiskelijakunnat korvaavat perinteisen soihtukulkueen virtuaalisella tapahtumalla.

Huomenna ei nähdä myöskään isoja mielenosoituksia koronarajoitusten vuoksi. Esimerkiksi Helsinkiin suunniteltu Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on peruttu, ja Tampereelle suunniteltu äärioikeiston Suomi herää -mielenosoitus on siirretty verkkoon.

---

Juttua on korjattu kello 18.23: Porin tapahtumat: juhlajumalanpalvelusta tai juhlatilaisuutta sankariristillä ei järjestetä, sen sijaan kaupunki ja prikaati laskevat sankariristille seppelen ilman yleisöä.