"Kaikkia rakkaita perinteitä emme voi nyt noudattaa, tärkeimmästä ei kuitenkaan tingitä" – puolustusministeri Kaikkonen puhui Hämeenlinnassa

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio aloittivat itsenäisyyspäivän juhlallisuudet sytyttämällä kynttilät Helsingin Tuomiokirkossa. Kirkossa kävivät myös pääministeri Sanna Marin (sd.) ja varapuhemies Antti Rinne (sd.) puolisoineen sekä korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppänen.

Tämän jälkeen presidentti Niinistö puolisoineen laski seppeleen sankariristille Hietaniemen hautausmaalla. Myös Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen kävi laskemassa seppeleen. Paikalla oli satapäinen yleisö, joista suurella osalla oli kasvomaskit.

Samoihin aikoihin Ilmavoimien Hornet-hävittäjät tekivät ylilennon hautausmaan yllä. Pilvisen sään vuoksi koneita ei näkynyt, mutta ääni kuului.

Myös Porin prikaati ja Porin kaupunki ovat juhlistaneet itsenäisyyspäivää seppeleenlaskulla sankariristillä.

Puolustusministeri puhui myötäelämisen tärkeydestä

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen lipunnosto järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti Hämeenlinnassa pienelle yleisölle. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tilaisuus järjestettiin Helsingin ulkopuolella.

– Kaikkia rakkaita perinteitä emme voi nyt noudattaa. Tärkeimmästä ei kuitenkaan tingitä. Siniristilippu nousee salkoon, tänäänkin, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi puheessaan.

Kaikkonen muistutti, että koronatilanteesta huolimatta Suomi on monessa suhteessa hyvässä asemassa. Hän puhui myös yhteen hiileen puhaltamisen tärkeydestä.

– Raju vastakkainasettelu on käyttövoimaa monelle asialle, mutta ei rauhalle tai rakentamiselle. Sovittelu, yhdessä tehty työ, toistemme kuuntelu sekä myötäeläminen vahvistavat meitä. Tästä historiamme on todiste, Kaikkonen sanoi.

Aikaisemmin aamulla Puolustusvoimat järjesti juhlallisen lipunnoston Helsingin Suomenlinnassa.

Jumalanpalvelus etänä

Ulkosuomalaisille suunnatussa videotervehdyksessä presidentti Niinistö muistaa niitä suomalaisia, jotka asuvat maan rajojen ulkopuolella. Presidentti haluaa kannustaa ulkosuomalaisia, jotka koronan takia eivät ehkä pitkään aikaan ole päässeet käymään kotimaassaan.

Videolla Niinistö toteaa, että toivoa on ja selviämme tästä tilanteesta kaikkialla. Lopuksi presidentti toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää niin ulkosuomalaisille kuin suomalaistaustaisille maailmankansalaisillekin.

Puoliltapäivin alkaneeseen itsenäisyyspäivän ekumeeniseen jumalanpalvelukseen Helsingin tuomiokirkossa ylin valtiojohto osallistui etänä.

Perinteiset Linnan juhlat korvataan tänä vuonna Presidentinlinnasta televisioitavalla erikoislähetyksellä, johon presidenttipari osallistuu.

Koronarajoitukset vaikuttavat myös toisenlaisiin tapahtumiin. Esimerkiksi pääkaupunkiin suunniteltu Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on peruttu, ja Tampereelle suunniteltu Suomi herää -mielenosoitus on siirretty verkkoon.

Myös Helsingissä hyväntekeväisyystyötä tekevä Hurstin apu on joutunut perumaan itsenäisyyspäivän lohikeittotarjoilun Helsingin Rautatientorilla. Jo aiemmin Hurstin apu kertoi joutuneensa perumaan vähävaraisille suunnatun jouluaaton juhlan Helsingin Messukeskuksessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut