Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivä oli Helsingissä hyvin rauhallinen – neljä otettiin kiinni epäiltynä syrjivien tarrojen liimailusta, dronen lennättämisistä annettiin sakkoja

Helsingissä poliisi otti sunnuntai-iltana Töölöntorilla kiinni neljä ihmistä, joiden epäillään liimailleen seksuaalivähemmistöjä syrjiviä tarroja.

– Heistä yksi oli alle 15-vuotias, joten hänen osaltaan lastensuojelu jatkaa asian hoitamista. Kolmea muuta epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tarrat on takavarikoitu. Epäillyt vapautetaan kuulustelujen jälkeen, kertoo tutkinnanjohtaja Kalle da Silva tiedotteessa.

Töölöntorille oli puoli seitsemän aikaan kokoontunut noin 20–30 ihmistä, kertoo komisario Patrik Karlsson STT:lle. Ryhmä saatiin Karlssonin mukaan hajaannutettua rauhallisesti ja seitsemän jälkeen paikalla oli enää korkeintaan kymmenen ihmistä.

Puoli seitsemän jälkeen noin kymmenen henkilön kulkue lähti torilta kohti Hietaniemen hautausmaata. Runeberginkadun toiselle puolelle ilmaantui toinen kulkue, jonka kulun poliisi pysäytti, koska he kuuluivat samaan ryhmään. Yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on Helsingissä aluehallintovirastojen päätöksellä kielletty.

Sosiaalisessa mediassa liikkuneiden tietojen mukaan Töölöntorille suunniteltiin laitaoikeiston suunnalla kansallismielistä kulkuetta.

Karlssonin tiedossa ei ollut, olivatko kulkueeseen kokoontuneet ja kiinniotetut samaa ryhmää.

Ennen kulkueen liikkeelle lähtöä Töölöntorilla nähtiin poliisin mukaan myös nopea vastamielenosoitus, kun ryhmä vastapuolen edustajia kerääntyi torille hetkelliseen hiljaiseen mielenosoitukseen. Ryhmä kuitenkin hajaantui paikalta nopeasti.

Kokoontumisessa ratkaisevaa suunnitelmallisuus

Karlsson kertoi STT:lle aiemmin sunnuntaina, että poliisin tiedossa on joitain Helsinkiin suunniteltuja kokoontumisia, myös Töölöntorin kulkue.

– Kyllähän me eri keskustelupalstoja seuraamme, ja niistä tulee tietoa, että jotain tällaisia keskusteluja on joistain tapahtumista, Karlsson sanoi.

Karlssonin mukaan useamman pienen ryhmän kokoontumisen kohdalla arvioidaan, onko väki paikalla sattumalta vai onko paikalle hakeuduttu tarkoituksella.

– Varmaan se tilaisuuden luonne aika nopeasti selviää siinä paikan päällä, että ollaanko samalla asialla, vai ollaanko ihan sattumalta vain keräännytty samaan paikkaan.

Sakkoja drone-lennokkien lennättämisestä

Poliisi on itsenäisyyspäivän aikana puuttunut Helsingin keskustan alueella myös muutamiin drone-lennokkien lennättämisiin. Keskustan alueella on puoleenyöhön asti voimassa lentokieltoalue, jonka rikkomisesta on annettu neljä sakkoa.

– Sakot on annettu lentämisestä lentokieltoalueella. Ennen lentotoiminnan aloittamista on aina varmistettava voimassa olevat lentorajoitukset, komisario Patrik Karlsson sanoo.

Tampereella ei tietoa suunnitelmista

Muita kokoontumisia Helsingin poliisin tietoon ei ollut iltayhdeksään mennessä tullut. Karlssonin mukaan itsenäisyyspäivä on ollut Helsingissä rauhallisin miesmuistiin.

Itsenäisyyspäivä on sujunut poliisin näkökulmasta alkuiltaan mennessä varsin rauhallisesti myös Tampereella, jossa yli kymmenen hengen kokoontumiset on niin ikään kielletty.

Tampereella minkäänlaisia kokoontumisia ei poliisin tietojen mukaan ollut suunnitteilla, kertoi Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikkö Miia Ahlfors STT:lle aiemmin.

– Jos sellaisia olisi, kyllä resursseja on sen verran, että olemme varautuneet ylläpitämään järjestystä ja turvallisuutta, Ahlfors sanoi.

Kymmenen hengen raja on ehdoton

Mikäli yllättäviä ilmoittamattomia tapahtumia järjestetään, tilanne pyritään selvittämään paikan päällä puhumalla ja osallistujamäärä rajataan kymmeneen.

– Neuvoin ja kehotuksin yritetään saada järjestäjä ymmärtämään, että tämä raja on ehdoton, Patrik Karlsson sanoo.

Poliisin on myös tarvittaessa mahdollista poistaa ihmisiä paikalta ja tyhjentää alueita.

Alle kymmenen hengen kokoontumisista poliisille ei ole Helsingissä tullut ilmoituksia.

– Jos tulee ilmoituksia, ollaan yhteydessä järjestäjiin ja tehdään pelisäännöt selväksi. Sitten mennään tietysti paikan päälle seuraamaan, noudatetaanko näitä sääntöjä, Karlsson sanoo.