Suomen sisärajavalvontaa ja maahantulon rajoituksia jatketaan tammikuun puoliväliin

Suomen sisärajavalvontaa ja maahantulon rajoituksia jatketaan tammikuun 12. päivään asti, hallitus päätti torstaina. Sisärajavalvonnan korvaamiseksi valmistellut toimenpiteet eivät ole vielä käytettävissä.

Sisärajaliikenne tarkoittaa Suomen ja muiden Schengen-alueen maiden välistä liikennettä. Sitä koskevat rajoitukset ovat voimassa siis muun muassa Belgiasta, Espanjasta, Italiasta, Ruotsista, Saksasta ja Virosta saapuvien ihmisten suhteen.

Näistä maista sallittua on vain suomalaisten palaaminen, kauttakulkuliikenne, työmatkat ja muut välttämättömät syyt.

Rajayhteisöjen välinen päivittäinen liikenne Suomen ja Ruotsin maarajalla on kuitenkin mahdollista, ja työmatkoihin tai muihin välttämättömiin syihin perustuva liikenne Norjan kanssa on sallittu. Rajayhteisöjen asukkaat ja saamelaiset saavat ylittää rajat myös muualta kuin rajanylityspaikoista.

Riskimaiden raja-arvo säilyi ennallaan

Valtioneuvoston poikkeuslupa maahantulorajoituksiin Schengen-alueella päättyy sunnuntain jälkeen, joten päätös sisärajatarkastusten jatkamisesta oli tehtävä ennen sitä.

Maahantulon rajoituksia päätettiin viimeksi jatkaa marraskuun 19. päivänä. Niin sanottujen riskimaiden raja-arvo säilyi ennallaan, eli se on 25 uutta tautitapausta sataatuhatta henkilöä kohden edellisten 14 päivän aikana. Tämä koskee Schengen-alueen maita, Schengen-alueeseen kuulumattomia EU-maita ja Britanniaa.

Rajoitukset ovat tiukempia sellaisten maiden kohdalla, jotka eivät kuulu Schengen-alueeseen ja ovat Euroopan ulkopuolella. Niistä voi tulla Suomeen vain palatessaan kotimaahansa EU- tai Schengen-valtioihin, kulkiessaan muualle Helsinki-Vantaan lentokentän kautta tai muista välttämättömistä syistä. Rajoitus on siis tiukempi työmatkaliikenteen osalta.

Esitys maahantulomallista eduskunnalle joulutauon jälkeen

Maahantuloa on ollut tarkoitus helpottaa uudella lakimuutoksella, jolla sisärajavalvonta korvautuisi testaukseen ja karanteeneihin perustuvalla maahantulomallilla. Hallituksen esityksen valmistuminen on viivästynyt alkuperäisestä tavoitteesta. Marraskuun loppupuolella päättyneellä lausuntokierroksella se sai kentältä kriittistä palautetta muun muassa monimutkaisuudesta ja keskeneräisyydestä. Rajanylityspaikkojen pelätään lisäksi nielevän liikaa terveydenhuollon resursseja.

Etenkin matkailualalla on toivottu hallitukselta matkustusrajoitusten nopeaa purkamista.

Lakia valmisteleva johtaja Jari Keinänen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) sanoo STT:lle, että hallituksen alkuperäisen esityksen rinnalla on pohdittu myös toisenlaisia malleja. Yksi vaihtoehto olisi painottaa testausta enemmän kuin alkuperäisessä esityksessä, joka on karanteenilähtöinen. Silloin erityisesti kunnan tartuntatautilääkäreitä ei tarvitsisi siirtää rajoille niin paljon.

Hallituksen esitystä ei pystytä Keinäsen mukaan antamaan eduskunnalle ennen joulutaukoa.

Jos taas käsittely siirtyy helmikuulle eduskunnan istuntotauon jälkeiseen aikaan, on todennäköistä, että rokotetodistuksillakin alkaa olla enemmän merkitystä.

– Tilannehan on muuttunut siitä, mitä valtioneuvosto aikoinaan syyskuussa asiasta ajatteli. Sen takia meidänkin pitää tässä valmistelussa arvioida muiden tekijöiden lisäksi uudelleen myös se tekijä, että rokotukset näyttävät tulevan maahan aikaisemmin kuin oli alun perin arvioitu, Keinänen sanoo.

STT:n tietojen mukaan sisäministeriössä on selvitetty, voisiko Rajavartiolaitos jatkossa antaa virka-apua kunnan tartuntatautilääkäreille. Lääkärit kun eivät saa kysyä matkustajilta passia ja matkustusasiakirjoja. Nykylaissa virka-avun tarjoaminen on mahdollista vain valtion viranomaisille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut