Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | Eduskunnassa äänestetään tänään Haaviston luottamuksesta, Yhdysvalloissa uusia kohteita kyberhyökkäyksen maalina

Eduskunta äänestää tänään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) luottamuksesta.

Haavistolle esitettiin viime perjantaina epäluottamusta, kun eduskunta käsitteli perustuslakivaliokunnan kantaa häntä koskevassa ministerivastuuasiassa. Epäluottamuksen puolesta aikovat äänestää isoimmista oppositiopuolueista perussuomalaiset ja kokoomus.

Perustuslakivaliokunta totesi Haaviston toimineen lainvastaisesti, kun hän yritti siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön toisiin tehtäviin. Samalla valiokunta kuitenkin katsoi, etteivät edellytykset ministerisyytteen nostamiselle täyty.

Koronapandemia on vaikuttanut ainakin hetkellisesti suomalaisten asenteisiin ja tottumuksiin

Koronapandemian poikkeusaika on vaikuttanut ainakin hetkellisesti suomalaisten kulutustottumuksiin, arvoihin ja asenteisiin. Arvomuutosten myötä on mahdollista, että kestävämmät elämäntavat ovat tulleet jäädäkseen.

Tähän tulokseen on tullut Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra korona-aikaa käsittelevässä tutkimuksessaan.

Yksi päähavainnoista on, että suomalaisten kansallisylpeys ja arvostus suomalaisuutta kohtaan on pandemia-aikana noussut.

Poikkeusolojen aikana monet arjen tottumukset ovat muuttuneet. Moni on syönyt enemmän Suomessa tuotettua ruokaa, liikkunut lähiluonnossa tai kotimaassa enemmän kuin ennen tai järjestänyt kotiaan uusiksi.

Kysely: Valtuutettujen mielestä kotikunnan talousasiat tärkein vaaliteema

Kunnanvaltuutetut pitävät tärkeimpänä kuntavaaliteemana kotikunnan taloutta ja velkaantumista, ilmenee KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön valtuutettukyselystä. Myös terveyspalvelut ja vanhustenhuolto nousevat tärkeiksi teemoiksi.

Ylivoimaisesti vähiten tärkeimpänä asiana pidetään kuntaliitoksia. Myös maahanmuutto jää sivuosaan vaaliteemojen joukossa.

Ruotsin valtiopäivät äänestää puolustuksen lähivuosien linjauksesta

Ruotsissa valtiopäivät äänestää tänään maanpuolustuksen linjauksista vuosille 2021–25. Mietintöä valmisteltaessa keskustelua ovat herättäneet muun muassa puolustusmäärärahat, joita opposition mukaan tarvittaisiin lähivuosina enemmän kuin mihin hallitus on ollut valmis sitoutumaan.

Esiin on noussut myös niin kutsuttu Nato-optio eli kirjaus Suomen tapaan mahdollisuudesta tarvittaessa hakea sotilasliiton jäsenyyttä. Valtiopäivien enemmistö kannattaa option kirjaamista, mutta sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitus vastustaa sitä jyrkästi.

Ovi käy jälleen Trumpin hallinnossa – tällä kertaa lähtee presidentin suututtanut oikeusministeri

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump kertoo oikeusministeri William "Bill" Barrin jättävän tehtävänsä. Trump kertoi asiasta Twitterissä.

Trumpin mukaan Barr jättää tehtävänsä juuri ennen joulua, viettääkseen juhlapyhät perheensä parissa.

Oikeusministerin erolla on spekuloitu sen jälkeen, kun Barr suututti joulukuun alussa Trumpin sanomalla, ettei oikeusministeriö ole löytänyt todisteita laajasta vaalivilpistä marraskuun presidentinvaaleissa.

Trump ei ole itse myöntänyt vaalitappiotaan ja on toistuvasti väittänyt ilman todisteita, että hänen häviämänsä vaalit olivat vilpilliset.

Presidentin mukaan vt. oikeusministeriksi on Barrin lähdön myötä nousemassa varaoikeusministeri Jeff Rosen.

Yhdysvaltalaismediat: Osavaltioiden valitsijat ovat vahvistaneet Bidenin presidentinvaalivoiton

Yhdysvalloissa osavaltioiden valitsijat ovat vahvistaneet demokraattien Joe Bidenin presidentinvaalivoiton, kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehdet New York Times ja Washington Post.

Valitsijaäänien vahvistaessa tuloksen Suomen aikaa tiistaina alkuyöstä maan seuraavan presidentin äänisaldo oli 302. Uutistoimisto AFP:n mukaan voittoon vaadittava 270 äänen raja ylittyi Kalifornian 55 valitsijaäänen voimin.

Suomen aikaa kello kahden jälkeen uutiskanava CNN kertoi Havaijin valitsijoidenkin antaneen omat äänensä Bidenille, ja loppusaldoksi jäi jo aiemmin ennustettu 306.

Yksikään valitsija ei äänestänyt oman osavaltionsa äänestystuloksen vastaisesti.

Donald Trumpin lopullinen äänisaalis oli 232.

Myös Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto joutunut kyberhyökkäyksen kohteeksi

Myös Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston (DHS) kerrotaan joutuneen hallintoon kohdistuneen mittavan kyberhyökkäyksen kohteeksi, kertoo muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post nimettömiin lähteisiin viitaten.

Aiemmin hyökkäyksen on kerrottu kohdistuneen myös valtiovarainministeriöön ja kauppaministeriöön. Washington Postin mukaan hyökkäyksien takana olisi Venäjän hallinto.

Lehden mukaan viranomaiset ovat arvioineet, että uhriksi joutuneiden toimijoiden määrän uskotaan kasvavan ja joukkoon liittynee myös lisää yksityisiä yrityksiä.

DHS:n vastuulla on maan suojeleminen niin perinteisiä kuin verkkohyökkäyksiäkin vastaan. (Lähde: AFP)

Pelastakaa Lapset: Jopa 168 000 lasta on vaarassa kuolla aliravitsemukseen koronapandemian seurauksena

Seuraavan kahden vuoden aikana jopa 168 000 lasta on vaarassa kuolla aliravitsemukseen koronapandemian seurauksena. Asia käy ilmi kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreesta raportista.

Järjestö toteaa tiedotteessaan, että pandemia on johtanut köyhyyden lisääntymiseen, elinkeinojen menettämiseen sekä terveys- ja ravitsemuspalveluiden saatavuuden heikkenemiseen. Tämä taas lisää nälkiintymisestä ja aliravitsemuksesta kärsivien määrää.

Suurimpia kärsijöitä ovat Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa elävät lapset. Erityisesti köyhien kotitalouksien tai kriisi- ja konfliktialueiden lapset ovat vaarassa.