Keski-Afrikan tasavallassa äänestettiin veristen yhteenottojen ja osapuolten välillä lentelevien syytösten varjossa

Keski-Afrikan tasavallassa äänestettiin sunnuntaina sekä presidentin- että parlamenttivaaleissa. Monin paikoin äänestys ei tosin ollut mahdollista, sillä maan viime aikoina kiihtyneen sisällissodan väkivaltaisuudet estivät sen.

Epävakaudesta koko 60 vuotta kestäneen itsenäisyytensä ajan kärsineessä maassa on jälleen vaalien alla ollut verisiä yhteenottoja.

Taistelut hallinnon joukkojen ja kapinallisryhmien välillä ovat jatkuneet loppuviikosta. YK kertoi perjantaina, että maassa tehdyissä hyökkäyksissä kuoli kolme YK:n rauhanturvaajaa.

Jatkokautta havitteleva maan istuva presidentti Faustin Archange Touadera on presidentinvaalien ennakkosuosikki. Hänet valittiin maan johtoon vuonna 2016. Kapinallisryhmät ovat syyttäneet Touaderaa pyrkimyksistä peukaloida vaaleja.

Touaderan merkittävin haastaja on maan entinen pääministeri Anicet Georges Dologuele, jota tukee myös maan entinen presidentti Francois Bozize.

63-vuotias Touadera syytti vaalien alla Bozizea vallankaappauksen juonimisesta. Bozize on kiistänyt nykypresidentin syytökset. Ex-presidenttiä itseään vastaan on asetettu YK:n pakotteita, ja häntä on kielletty asettumasta ehdolle sunnuntaisissa vaaleissa.

"Uskon äänestyksen muuttavan maatamme"

Ex-presidentti Bozize kehotti sunnuntaina ihmisiä jättämään äänestämättä.

– Pyydän teitä, maanmieheni, olemaan äänestämättä. Pysykää kotona. Antakaa Touaderan jättää äänensä yksin uurnaan, Bozize sanoi verkkoon julkaistussa ääniviestissä, jonka paikkansa pitävyyden hänen puolueensa vahvisti uutistoimisto AFP:lle.

Bozize kertoi myös tukevansa Touaderaa vastustavia kapinallisia eli erinäisistä puolisotilaallisista ryhmittymistä koostuvaa CPC-koalitiota.

Yksittäisiä taisteluita on ollut myös sunnuntaina pääkaupungin ulkopuolella, ja turvattomuudet ovat haitanneet sunnuntaista äänestystä.

YK:n virkamies kertoi, että kapinalliset olivat muun muassa ottaneet haltuunsa äänestysmateriaaleja maan luoteisosassa. Toisaalla taas vaaliviranomaiset olivat saaneet hänen mukaansa tappouhkauksia.

Paikalliset ja YK:n virkamiehet kertovat myös, etteivät tuhannet ihmiset ole saaneet äänestyslippujaan turvattomuuksien vuoksi. Joillain alueilla kapinalliset ovat myös uhkailleet äänestämään pyrkineitä.

YK:n rauhanturvaajat sekä paikalliset ja ruandalaiset sotilaat ovat partioineet äänestyspäivänä kaduilla pääkaupungissa Banguissa, kertovat AFP:n toimittajat. Äänestyspaikkojen ulkopuolella on ollut panssaroituja konekiväärein varustettuja ajoneuvoja.

Äänestämisen alkaminen viivästyi noin 50 minuutilla osassa pääkaupungin äänestyspaikkoja, koska äänestystarpeita ei oltu toimitettu ajallaan.

– Minulle on kansalaisena erittäin tärkeää olla täällä. Uskon tämän äänestyksen muuttavan maatamme, kuka tahansa presidentti onkaan, pääkaupungin itäosassa äänestyspaikalle pääsyä jonottanut opettaja Hortense Reine sanoi.

Kolme rauhanturvaajaa sai surmansa vaalien alla

YK kertoi perjantaina kolmen rauhanturvaajan kuolleen ja kahden haavoittuneen hyökkäyksissä Keski-Afrikan tasavallassa. Kuolleet rauhanturvaajat olivat kotoisin Burundista. YK kertoi surmaajien olleen tunnistamattomia, aseistautuneita taistelijoita.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin tiedottaja Stephane Dujarric varoitti, että rauhanturvaajiin kohdistuvissa hyökkäyksissä voi olla kyse sotarikoksista.

Noin viikko sitten kapinallisryhmät aloittivat hyökkäyksen ja uhkasivat marssia pääkaupunkiin Banguiin. Hallinto kuvaili kapinallisten aikeita vallankaappauksen yritykseksi.

Vaalien alle sovittu tulitauko romuttui joulupäivänä, kun Touaderaa vaalien peukalointiyrityksistä syyttävä kapinalliskoalitio CPC ilmoitti jatkavansa kulkuaan kohti pääkaupunkia.

Maan hallinto on saanut taisteluiden aikana vahvistuksia ainakin Ruandasta ja Venäjältä.

Asiantuntijat kyseenalaistaneet tulevien päättäjien laillisuuden

Tuhannet ihmiset ovat kuolleet sen jälkeen, kun maassa puhkesi sisällissota vuonna 2013. Vaikka veriset taistelut ovat hiipuneet viime vuosina, on maassa silti säännöllisesti väkivaltaisuuksia. Puolisotilaallisten joukkojen hallinnassa on noin kaksi kolmasosaa koko maasta.

Nähtäväksi jää, heikentävätkö väkivaltaisuudet tai pelottelu merkittävästi äänestysintoa, mikä taas voisi osaltaan vahingoittaa seuraavan presidentin sekä päättäjien uskottavuutta.

Asiantuntijat ja oppositio ovat jo kyseenalaistaneet sunnuntaisissa vaaleissa valittavien presidentin ja 140 parlamenttiedustajan laillisuuden. Kritiikki on kummunnut siitä, ettei Banguin ulkopuolella asuvasta väestöstä valtaosan uskota voivan äänestää vapaasti.

Maassa järjestetään tarvittaessa helmikuun puolivälissä toinen äänestys, mikäli ensimmäisellä kierroksella ei saavuteta tarvittavaa enemmistöä.

Noin 1 500 ehdokasta kisaa 140 kansalliskokouksen paikasta. Monet ehdokkaista eivät ole voineet kampanjoida turvattomuuden vuoksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut