Jyväskyläläinen elintarvikeyhtiö vetää myynnistä tuotteitaan – lopeta näiden seesaminsiementä sisältävien ruoka-aineiden käyttö!

Foodin vetää pois myynnistä seesaminsiemeniä ja Vaalea Tahini eli seesaminsiementahna -tuotteita, jyväskyläläinen elintarvikeyhtiö Rawmance Oy tiedottaa. Takaisinvedon syynä on tuotteissa havaittu kasvinsuojeluaine etyleenioksidi.

Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan, että Foodinin tuotteita on ollut myynnissä yrityksen omissa verkkokaupoissa, yksittäisissä K-ryhmän myymälöissä, Ruohonjuuri-myymälöissä sekä joissain luontaistuotekaupoissa.

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaan kuuluvan Ruokaviraston mukaan etyleenioksidin ei tiedetä pieninä pitoisuuksina aiheuttavan "välitöntä vakavaa terveyshaittaa". Ainetta sisältäviä tuotteita ei tulisi silti käyttää.

Ruokavirastossa asiaa hoitavan ylitarkastaja Mika Varjosen mukaan etyleenioksidin pitkäaikaiseen käyttöön sisältyy syöpäriski. Toinen syy ainetta sisältävien tuotteiden takaisinvetoon on etyleenioksidin käyttötarkoitus seesaminsiemenien alkuperämaassa.

– Sitä on käytetty Intiassa seesaminsiemenien poiminnan jälkeen salmonellan poistamiseen, siis siementen desinfioimiseen, Varjonen kertoo.

Etyleenioksidia on löydetty seesaminsiementä sisältävistä tuotteista vaihtelevia määriä pitkin viime syksyä. Löytöjen taustalla on ollut sama intialainen ilmiö.

– Nyt se käytäntö on Intiassa lopetettu, kun EU on tehnyt selväksi, ettei tällainen peli vetele.

Varjosen mukaan EU:n lainsäädännön mukaan etyleenioksidia ei saisi olla ruoka-aineissa käytännössä lainkaan. Hän kuitenkin korostaa, etteivät nyt takaisin vedetyt seesaminsiementuotteet aiheuta akuuttia terveysriskiä.

– Kukaan ei sellaisen tuotteen syötyään saman tien sairastu.

Foodin on Rawmance Oy:n brändi, joka on erikoistunut luomuelintarvikkeisiin ja luonnontuotteisiin.

Yritys pyytää asiakkaitaan lopettamaan tuotteiden käytön ja olemaan yhteydessä Foodinin asiakaspalveluun hyvitystä varten.

Torjunta-aineylitys

Näitä tuotteita ei tule enää käyttää

Foodin Vaalea Tahini 400g

Foodin Vaalea Tahini 1kg

Foodin Kuorittu seesaminsiemen 500g

Foodin Kuorittu seesaminsiemen 2,5kg

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut