Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntoja myytiin joulukuussa ennätystahtiin ja "tukka putkella" – korona kiihdytti kysyntää, alalla uskotaan

Koronavuoden asuntokauppa loppui pirteässä ja jopa ennätyksellisessä tunnelmassa, kertovat asuntovälityksen useat toimijat.

Kiinteistönvälitysyhtiö Kiinteistömaailma kertoi tiistaina, että se myi joulukuussa vanhoja asuntoja enemmän kuin koskaan aiemmin yhtiön 31-vuotisessa historiassa. Edellisen vuoden joulukuuhun verrattuna kauppamäärä kasvoi 27 prosenttia.

Kiinteistömaailman toimitusjohtajan Risto Kyhälän mukaan kahden kuukauden peräkkäistä yli 20 prosentin kasvua voi pitää poikkeuksellisena.

– Koronavuosi 2020 päättyi asuntokaupan poikkeukselliseen ralliin. Epävarmuuksien keskellä ihmiset haluavat todella panostaa parhaaseen mahdolliseen kotiin, Kyhälä sanoo tiedotteessa.

Matkustusvarat käytetään väljyyden eteen

Päivää aiemmin Suomen Kiinteistönvälittäjät ry oli kertonut, että asuntokauppa oli joulukuussa käynyt ennennäkemätöntä tahtia, vaikka normaalisti asuntokauppa hiljenee viimeistään joulun alusviikolla.

– Vuosi 2020 jää historiaan siitä, että asuntokauppa kävi historiallisen vilkkaasti huolimatta koronaepidemiasta. Korona enemmänkin vahvisti kauppaa kuin hidasti sitä, järjestön toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoi tiedotteessa.

Järjestö ennustaa, että alkuvuonna omakotitalojen ja loma-asuntojen kauppa kasvaa 4–6 prosenttia.

Vilkkaasta kauppatahdista kertoo myös Kiinteistönvälitysalan keskusliitto. Liiton tilastot viime vuoden kaupoista valmistuvat ensi viikolla. Toimitusjohtaja Annukka Mickelsson kertoo kuitenkin STT:lle, että kokonaisuudessaan asuntokauppa kävi viime vuonna vilkkaasti.

– Talletustileillä on paljon varallisuutta. Ihmiset haluavat tehdä päätöksiä, jotka säilyttävät hyvin arvonsa erilaisissa taloudellisissa tilanteissa, Mickelsson sanoo.

Koronaepidemian synnyttämää kiinnostusta väljään asumiseen ja mökkeilyyn on pidetty syynä asuntokaupan piristymiseen. Mickelsson arvioi, että ihmiset panostavat nyt uudenlaisiin ratkaisuihin, kun varoja ei voi käyttää esimerkiksi matkustamiseen.

– Joulukuu on yleensä meille rauhallinen kuukausi, mutta välittäjät ovat kertoneet, että nyt sai painaa koko joulukuunkin töitä tukka putkella.