Alueellisia koronarajoituksia jatketaan monin paikoin – ensi viikon odotetaan tuovan lisätietoa tartunnoista

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä piti tiedotustilaisuuden tiistaina. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Minna Pulli, Susanna Jääskeläinen, Henrietta Nyberg / STT

Koronarajoituksia ja -suosituksia ollaan jatkamassa ainakin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla samalla kun tautitilanteen arviointi on toistaiseksi vaikeaa joulunpyhien jäljiltä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n yksikönpäällikön Taneli Puumalaisen mukaan koko maan koronatilanteen arviointi on nyt vaikeaa. Kun testeissä on käyty selvästi aiempaa vähemmän, lieviä toteamattomia tartuntoja voi olla piilossa paljonkin.

– Me olemme tilanteessa, että lähipäivät näyttävät, mihin suuntaan mennään, Puumalainen sanoi tiedostustilaisuudessa tiistaina.

Yleissuunta on 5–6 viikon ajan ollut laskeva, mutta tuolloin liikkeelle lähdettiin varsin korkealta.

Ulkomailta tulevien tartuntojen määrä on Puumalaisen mukaan noussut joulun aikaan selvästi. Viikolla 52 todetuista tartunnoista 11 prosenttia oli suoraan ulkomailta tai ulkomailta tulleiden jatkotartuntoja, kun syksyn aikana ulkomaille pystyttiin jäljittämään viitisen prosenttia.

Epävarmuutta aiheuttaa myös koronaviruksen brittimuunnos ja epäselvyys sen leviämisestä Suomessa.

Tiistaina Suomessa raportoitiin 299 uutta koronavirustartuntaa ja 11 uutta tautiin liittyvää kuolemantapausta. Sairaalahoidossa oli tiistaina 188 koronapotilasta, joista 25 oli tehohoidossa.

Tiukat kokoontumisrajoitukset jatkuvat etelässä

Pääkaupunkiseudun koronarajoitukset ja -suositukset ovat voimassa ainakin tammikuun loppuun saakka. Pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan lasten ja nuorten harrastustoimintaan sekä abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen liittyviä rajoituksia arvioidaan kuitenkin uudestaan jo koordinaatioryhmän kokouksessa ensi viikon torstaina.

Rajoitusten ja suositusten myötä esimerkiksi kaikki yleisölle avoimet asiakastilat on edelleen suljettu. Toisen asteen koulutus, eli lukiot ja ammatilliset oppilaitokset jatkavat etäopetuksessa.

Myös tiukat kokoontumisrajoitukset jatkuvat niin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) kuin Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueillakin. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti, että kaikki yli 10 ihmisen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa ovat näiden sairaanhoitopiirien alueella kielletty nyt tammikuun loppuun saakka.

Varsinais-Suomi laajensi maskisuositusta

Lähes kaikkia Varsinais-Suomen koronarajoituksia jatketaan 24. tammikuuta saakka, päätti alueen koronakoordinaatioryhmä. Ainoastaan perusopetuksessa kaikki oppilaat voivat palata kokonaan lähiopetukseen, sillä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten suositellaan jatkavan hybridiopetuksessa. Korkeakoulut jatkavat etänä.

Työryhmä myös laajensi maskisuositustaan. Maskin käyttöä suositellaan mahdollisuuksien mukaan harkitsemaan myös alakouluissa erityisesti hankalilla epidemia-alueilla.

Pirkanmaa avaa lasten harrastustoimintaa

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin nykyiset koronarajoitukset jatkuvat toistaiseksi. Poikkeuksena on lasten ja nuorten harrastustoiminta. Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän mukaan alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoimintaa voidaan jatkaa sunnuntaista lähtien korkeintaan kymmenen ihmisen ryhmissä.

Perusopetus ja toisen asteen opetus käynnistetään Pirkanmaalla lähiopetuksena ja siirretään tarvittaessa tapauskohtaisesti kouluittain etäopetukseen. Toisella asteella suositellaan edelleen maskien käyttöä.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut