Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Trumpin kannattajat osoittavat tukeaan presidentin perättömille vaaliväitteille Washingtonissa – Proud Boysin johtajaa käsketty pysymään poissa kaupungista

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on vahvistanut osallistuvansa kannattajiensa mielenilmaukseen Washingtonissa keskiviikkona.

Trump kertoo Twitterissä puhuvansa Valkoisen talon eteläpuolella Ellipse-puistossa järjestettävässä mielenilmauksessa. Tviitissään Trump ennakoi, että paikalle saapuvat "suuret väkijoukot". Trump kertoo tviitissään puhuvansa mielenilmauksessa paikallista aikaa aamuyhdeltätoista eli Suomen aikaa iltakuudelta.

Väistyvän presidentin kannattajat aikovat osoittaa tiistaina ja keskiviikkona paikallista aikaa järjestettävien protestien avulla tukeaan Trumpin perättömille väitteille siitä, että hän olisi voittanut vaalit demokraattien Joe Bidenin sijaan.

Keskiviikkona maan kongressin on määrä laskea presidentinvaalien valitsijaäänet ja vahvistaa Biden maan seuraavaksi presidentiksi.

Normaalisti kyseessä on muodollisuus, mutta tällä kertaa ääntenlaskusta on luvassa dramaattisempi, sillä useat kongressin republikaanit aikovat esittää vastalauseen valitsijaäänistä.

Kansalliskaarti kutsuttu avuksi Washingtoniin

Uutiskuvat näyttävät Trumpin kannattajien kokoontuneen paikallista aikaa tiistaina sankoin joukoin sateiseen pääkaupunkiin. Kuvien perusteella vieri viereen pakkautuneilla mielenosoittajilla ei näytä olevan kasvomaskeja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan sadat ihmiset ovat osallistuneet tiistain mielenilmauksiin. Uutistoimisto kertoo, että Washingtonissa on poliisin mukaan pidätetty tiistaina kaksi Pohjois-Carolinasta tullutta henkilöä. Toinen heistä pidätettiin ampuma-aserikoksen vuoksi, kun taas toinen oli ajanut luvatonta pakettiautoa ilman ajolupaa.

Uutiskanava CBS Newsin mukaan kansalliskaarti on kutsuttu Washingtoniin pormestari Muriel Bowserin toiveesta.

Washingtonin poliisi ilmaisi maanantaina olevansa huolissaan mahdollisista väkivaltaisuuksista erityisesti äärioikeistoryhmä Proud Boysin kaltaisten ryhmien taholta. CBS:n mukaan Washingtonin metropolialueen poliisin edustaja sanoi, ettei kaupungissa sallittaisi tuliaseita.

Proud Boysin johtaja vapautettiin

CBS kertoo, että Proud Boysin johtajaa Enrique Tarriota on käsketty pysymään poissa Washingtonista pidätyksensä jälkeen.

Tarrio pidätettiin Washingtonissa omaisuusvahinkojen vuoksi maanantaina, ennen kuin tälle viikolle odotetut mittavat mielenosoitukset pääkaupungissa olivat ehtineet alkaa.

Hänet päästettiin tiistaina vapaaksi, mutta tuomari Renee Raymond käski Tarriota pysymään poissa Washingtonista. Asiaa oli toivonut hallinto. Raymondin mukaan hallinnon pyyntö oli kohtuullinen, kun otetaan huomioon Tarrion aiemmat lausunnot kaiken Black Lives Matteriin liittyvän polttamisesta.

Lisäksi Raymond kielsi Tarriolta tuliaseiden tai ammusten hallussapidon Washingtonissa ollessaan.

Poliisin mukaan Tarrio oli polttanut mustien suosimasta kirkosta viedyn Black Lives Matter -banderollin aiempien protestien yhteydessä. Tarriota syytettiin lisäksi ampuma-aserikoksesta. Poliisi kertoi, että Tarriolla oli pidätyshetkellä hallussaan laittomaksi luokiteltuja ampuma-aseen osia.

Maanantaina paikallista aikaa kerrottiin myös oikeustoimesta, jossa toinen mustien suosima kirkko syyttää Tarriota ja muita Proud Boysin jäseniä. Kyse on niin ikään lipun alas repimisestä ja polttamisesta mielenilmausten yhteydessä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.