Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | Euroopan lääkevirastolta odotetaan päätöstä Modernan koronarokotteesta, USA:n kongressi laskee tänään presidentinvaalien äänet, nuoret Leijonat nappasi harvinaisen pronssin

Euroopan lääkeviraston (EMA) odotetaan tänään antavan päätöksen, jossa se puoltaa yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotteen käyttöä.

Päätöstä odotettiin jo maanantaina, mutta silloin sitä ei vielä tullut.

Jos Modernan rokote saa EMAlta käyttöluvan, Euroopan komission pitää vielä antaa sille myyntilupa.

Ensimmäisen myyntiluvan EU:n alueella sai joulun alla yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämä koronarokote. Suomessa rokotukset alkoivat 27. joulukuuta.

Tilanne tasainen Georgian senaatinvaalien ääntenlaskussa – istuvat republikaanisenaattorit kiilasivat hienoiseen johtoon

Yhdysvaltain Georgiassa istuvat republikaanisenaattorit David Perdue ja Kelly Loeffler ovat kiilanneet senaatinvaalien ääntenlaskun edetessä hienoiseen johtoon. Asia selviää uutiskanavien CNN:n ja CBS Newsin seurannoista.

Osavaltiossa valitaan kaksi senaattoria, ja kummankin kisan uskotaan olevan tiukka. CBS:n mukaan Suomen aikaa aamulla puoli viideltä kummassakin vaalissa oli laskettuna runsas 70 prosenttia äänistä.

Ennen tilanteen tasoittumista demokraattihaastajat Jon Ossoff ja Raphael Warnock olivat karanneet CNN:n mukaan alkujaan hienoiseen johtoon.

Vaalien panokset ovat erittäin kovat, sillä niissä ratkaistaan kumpi puolue, demokraatit vai republikaanit, hallitsee senaattia seuraavat kaksi vuotta.

USA:n kongressi laskee tänään presidentinvaalien äänet, osa republikaaneista esittää vastalauseen

Joe Bidenin valitsemisen Yhdysvaltain presidentiksi odotetaan saavan tänään lopullisen sinettinsä, kun kongressi laskee presidentinvaalien valitsijaäänet. Normaalisti kyseessä on muodollisuus, mutta tällä kertaa ääntenlaskusta on luvassa dramaattisempi, sillä useat kongressin republikaanit aikovat esittää vastalauseen valitsijaäänistä.

Tiedossa on äänestyksiä valitsijaäänten hyväksymisestä kongressin molemmissa kamareissa. Vastalauseiden läpimenoon ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia. Sen takaa jo demokraattienemmistöinen edustajainhuone.

Äänestysten odotetaan luovan jakolinjoja republikaanipuolueen sisälle, sillä moni republikaani on vastustanut vaalitulosten haastamista.

Trump osallistuu keskiviikkoiseen mielenilmaukseen Washingtonissa

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump on vahvistanut osallistuvansa kannattajiensa keskiviikkoiseen mielenilmaukseen Washingtonissa.

Trump kertoo Twitterissä puhuvansa Valkoisen talon eteläpuolella Ellipse-puistossa järjestettävässä mielenilmauksessa. Tviitissään Trump ennakoi, että paikalle saapuvat "suuret väkijoukot".

Väistyvän presidentin kannattajat osoittavat Washingtonissa järjestettävien protestien avulla tukeaan Trumpin perättömille väitteille siitä, että hän olisi voittanut vaalit demokraattien Joe Bidenin sijaan.

Keskiviikkona maan kongressin on määrä laskea presidentinvaalien valitsijaäänet ja vahvistaa Biden maan seuraavaksi presidentiksi. (Lähde: AFP)

USA:n tiedustelupalvelut vahvistavat ensi kertaa Venäjän luultavasti olleen hallintoon kohdistuneen kyberhyökkäyksen takana

Yhdysvaltalaiset tiedustelu- ja lainvalvontaviranomaiset ovat vahvistaneet ensimmäistä kertaa Venäjän luultavasti olleen Yhdysvaltain hallinnon kohteita vastaan suunnatun kyberhyökkäyksen takana.

Lisäksi viranomaiset kertovat muodostaneensa työryhmän selvittääkseen kyberhyökkäyksen seurauksia, kertoo uutiskanava NBC News.

Viranomaisten yhteinen lausunto on ristiriidassa maan väistyvän presidentin Donald Trumpin näkemyksen kanssa. Trump kyseenalaisti tuoreeltaan Venäjän osallisuuden Twitterissä ja ehdotti Kiinan olleen mahdollisesti iskun takana.

Ainakin useat ministeriöt ja yritykset olivat kohteina laajassa kyberhyökkäyksessä, joka paljastui joulukuun puolivälin tienoilla.

Hongkongissa on pidätetty kansallisen turvallisuuslain perusteella kymmeniä opposition edustajia

Hongkongissa on pidätetty kansallisen turvallisuuslain perusteella kymmeniä opposition edustajia. Kyseessä on tähän mennessä suurin Manner-Kiinan hallinnon kriitikoihin kohdistuva poliisioperaatio.

Opposition edustajat ja puolueet vahvistivat Facebook- ja Twitter-tileillään ainakin noin 20 pidätystä, joista valtaosaa on perusteltu epäilyllä valtionvastaisesta toiminnasta.

Kaksi erillistä nimettömänä pysyttelevää poliisilähdettä on kuitenkin kertonut uutistoimisto AFP:lle, että kaupungin uusi kansallisen turvallisuuden yksikkö olisi tehnyt noin 50 pidätystä.

Kiinan ote Hongkongista on entisestään kiristynyt uuden kiistellyn turvallisuuslain myötä. (Lähde: AFP)

Keski-Afrikan tasavallassa oppositioehdokkaat vaativat presidentinvaalien mitätöimistä

Keski-Afrikan tasavallassa opposition edustajat vaativat joulukuun lopulla järjestettyjen presidentinvaalien mitätöimistä "lukuisien epäselvyyksien" vuoksi.

Kansallisen vaaliviranomaisen johto ilmoitti maanantaina, että istuva presidentti Faustin Archange Touadera voitti vaalien ensimmäisellä kierroksella ehdottoman enemmistön äänistä.

Vaaleissa hävinneet oppositioehdokkaat vaativat joulun jälkeen järjestettyjen presidentin- ja parlamenttivaalien mitätöimistä yhteisessä tiedotteessa.

Heidän mukaansa äänestysprosentti olisi ollut 37, eikä kansallisen vaaliviranomaisen ilmoittama noin 76 prosenttia. (Lähde: AFP)

Tänään vietetään loppiaista – joulunaika päättyy

Tänään vietetään loppiaista, jonka katsotaan päättävän joulunajan.

Loppiainen on yksi kristittyjen vanhimmista pyhäpäivistä. Sitä pidetään kirkkovuodessa itämaan tietäjien pyhänä. Evankeliumin mukaan viisaat tietäjät tulivat tuolloin katsomaan vastasyntynyttä Jeesusta.

Loppiainen vaikuttaa aukioloaikoihin. Keskiviikkona Alkot sekä posti- ja pankkikonttorit ovat kiinni. Aiemmin myös kaupat olivat loppiaisena suljettuina. Kauppojen aukioloaikojen vapauduttua vuonna 2016 niiden aukioloajat riippuvat nyt ketjuista ja kaupoista itsestään.

Nuoret Leijonat nappasi harvinaisen pronssin

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue on kukistanut MM-pronssiottelussa Venäjän maalein 4–1. Anton Lundell, Mikko Petman ja Juuso Pärssinen tekivät Nuorten Leijonien maalit.

Lundell tasoitti toisessa erässä, ja Petman ohjasi johtomaalin kolmannen erän alussa. Lundell ja Pärssinen osuivat vielä päätöserän lopussa.

Suomelle nuorten MM-pronssi on harvinainen mitali, sillä edellinen tuli vuonna 2006. Edmontonin-kisoissa Suomi saavutti kaikkiaan seitsemännen pronssinsa. Maailmanmestaruuksia Suomella on viisi ja MM-hopeita neljä.

Loppuottelu Kanada–Yhdysvallat alkaa kello 4.30.

Pärmäkoski ajaa kärkeä takaa Tour de Ski -kiertueella

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertue kääntyy jälkimmäiselle puolikkaalle, kun hiihtäjät starttaavat tänään 5/8 etapille Italian Toblachissa. Suomalaisittain katseet kääntyvät Krista Pärmäkoskeen, joka pääsee perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailuun viidentenä. Matkaa kolmossijaan on 14 sekuntia.

Kilpailu hiihdetään eilisen matkan tulosten perusteella. Kiertueen kokonaistilanteessa Pärmäkoski on kuudentena.

Naiset aloittavat 10 kilometrin kilpailun kello 14.30 Suomen aikaa. Miehet hiihtävät 15 kilometriä alkaen kello 15.40.

Voitto Brentfordista nosti Tottenhamin Englannin liigacupin finaaliin

Lontoolaisseura Tottenham eteni tiistaina Englannin liigacupin finaaliin voitettuaan niin ikään lontoolaisen Brentfordin 2–0.

Vastaansa finaaliin Tottenham saa joko Manchester Unitedin tai Manchester Cityn, jotka kohtaavat välierässä keskiviikkona. Finaali pelataan huhtikuussa.

Tottenhamin tiistaisista maaleista vastasivat pelin 12. minuutilla iskenyt Moussa Sissoko sekä maalitykki Son Heung-min parikymmentä minuuttia ennen pelin loppua.

Brentfordin suomalaishyökkääjä Marcus Forss pääsi vaihdosta mukaan peliin 81. minuutilla. (Lähde: AFP)