Ruotsin valtiopäivät hyväksyi tilapäisen pandemialain – sääntöjen rikkomisesta voidaan rangaista sakoilla

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai rajoittaa niiden aukioloa. AFP / LEHTIKUVA

STT–TT

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt hallituksen esityksen uudeksi pandemialaiksi. Laki tulee voimaan ylihuomenna sunnuntaina.

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettaviksi aiempien pelkkien suositusten sijaan. Myös asiakas- ja osallistujamäärille voidaan määrätä tiukkoja rajoituksia.

Laki antaa hallitukselle myös valtuudet pysäyttää julkinen liikenne sekä määrätä siitä, kuinka monta ihmistä saa kerääntyä julkisille paikoille.

Sääntöjä rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla. Uuden lain on määrä olla voimassa syyskuun loppuun saakka.

Sosiaaliministeri Lena Hallengren painotti valtiopäivillä, ettei paikkojen sulkeminen ole lain päätavoite.

– Kyse on ensisijaisesti toimenpiteistä, jotka estävät tartuntojen leviämistä rajoittamatta kuitenkaan tarpeettomasti asioita, jotka voidaan tehdä tartuntojen kannalta turvallisesti, Hallengren sanoi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut