Jo 12-vuotiaiden on vastedes syytä käyttää kasvomaskia, suosittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. THL alensi suosituksensa ikärajaa perjantaina.
THL päivitti maskisuositusta Maailman terveysjärjestön WHO:n linjauksen mukaiseksi. WHO:n mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita.
Aiemmin THL on kehottanut kasvomaskin käyttöön 15 vuotta täyttäneitä.
THL suosittelee kasvomaskin käyttöä koko Suomessa.
Maski on vain yksi suojautumiskeinoista
Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskouluihin maskisuositus on annettu luokka-asteittain riippumatta oppilaiden iästä.
Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan myös kaikilla työpaikoilla. Maskia on niin ikään syytä käyttää esimerkiksi harrasteissa sisätiloissa, jos samassa tilassa on useita ihmisiä.
THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi muistuttaa, että kasvomaski on vain yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä.
USA:ssa maskeja kaksivuotiailla
Maskisuosituksen ikärajan alentaminen voi saada pohtimaan, osaako 12-vuotias käyttää kasvomaskia oikein.
– Vertailun vuoksi voi mainita, että Yhdysvalloissa monessa osavaltiossa koronamaskin käytön ikäraja on kaksi vuotta. Tosiasiahan on lisäksi, että aikuisillekin kasvomaskin oikea käyttö tuntuu olevan vaikeaa. Ei tämä ongelma ikärajalla ratkea, Sarvikivi arvioi STT:lle.
– Mutta varmasti nuorille on hyvä opettaa maskin oikeaa käyttötapaa.
Entä löytyykö Suomesta riittävän pieniä maskeja hieman yli kymmenvuotiaille?
– On kyllä tärkeää, että maski on oikean kokoinen. Käsittääkseni eri kokoisia maskeja on saatavilla ainakin kangasmaskeissa, THL:n ylilääkäri sanoo.
Suomessa annettu lähes 20 000 annosta koronarokotetta
Suomessa on annettu lähes 20 000 annosta koronarokotetta, arvioi THL.
Rokotusrekisterin mukaan rokoteannoksia on käytetty runsaat 11 000 kappaletta, mutta sen tiedot tarkentuvat THL:n mukaan takautuvasti, joten todellinen määrä on ilmoitettua suurempi.
Perjantaina THL kertoi, että Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronaviruksen aiheuttamasta taudista johtuvaa kuolemantapausta. Yhteensä koronakuolemia on Suomessa tilastoitu 586 kappaletta epidemian alusta alkaen.
THL:n tilastojen mukaan sairaalahoidossa on 176 koronapotilasta. Heistä teho-osastolla on 29. Tehohoidossa olevien määrä on laskenut kolmella torstain tiedoista ja muiden sairaalassa olevien koronapotilaiden määrä seitsemällä.
Aiemmin tänään THL kertoi, että Suomessa on raportoitu 296 uutta koronavirustartuntaa.
Kahden viime viikon aikana on ilmoitettu 3 420 tartuntaa, mikä on 1 155 tapausta vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Yhteensä Suomessa on koko epidemian aikana vahvistettu runsaat 38 000 tartuntaa.
Rokotteista seitsemän haittailmoitusta
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle on tähän päivään mennessä rekisteröity seitsemän haittavaikutusilmoitusta koronavirusrokotteesta. Yleisimmin ilmoitetut haittavaikutukset ovat allergiset reaktiot, mukaan lukien anafylaktinen reaktio, rokotuskohdan reaktiot sekä lihaskipu.
Tiedot koskevat Fimean mukaan epäiltyjä yhteyksiä, jotka kuvaavat ilmoittajien havaintoja ja näkemyksiä. Päätelmiä rokotteiden hyödyistä ja riskeistä voidaan tehdä vasta, kun kaikki asiaankuuluvat tiedot on käyty tieteellisesti läpi osana lääkkeen turvallisuusseurantaa.
Ensimmäiset koronavirusrokotukset aloitettiin Suomessa 27. joulukuuta. Rokotukset ovat sen jälkeen käynnistyneet eri puolilla maata.
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoi tänään, että Päijät-Hämeessä annetaan yli tuhat koronavirusrokotetta ensilinjan työntekijöille sekä muille sosiaali- ja terveysalan työntekijöille tämän viikon loppuun mennessä. Ensi viikolla sosiaali- ja terveysalan henkilöstön rokotuksiin on Päijät-Soten mukaan varattavissa noin 500 aikaa.
Suomessa on tällä hetkellä käytössä vain Biontechin ja Pfizerin valmistama rokote. Kyseinen rokote oli ensimmäinen, joka sai myyntiluvan EU:ssa.
Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan rokote sai käyttöluvan loppiaisena. Aiemmin tänään Euroopan lääkevirasto kertoi, että päätös AstraZenecan ja Oxfordin koronarokotteen hyväksymisestä saatetaan tehdä jo tammikuun aikana.